Welkom op de pagina van het Kennisnetwerk Voedselbossen in Zeeland

Er is veel belangstelling voor voedselbossen maar er zijn ook nog veel vragen zoals wat kan en mag er en hoe pak ik het aan?
De Provincie Zeeland en Stichting Landschapsbeheer Zeeland willen graag de aanleg van voedselbossen in onze provincie stimuleren.
Op deze pagina bieden we informatie voor iedereen die in Zeeland een voedselbos wil beginnen.

Wat is een voedselbos?

Het antwoord hierop verschilt per organisatie en per persoon. Er zijn veel definities en vormen. Ook op internet vind je veel verschillende termen. Vaak komen de volgende thema's terug:

Ecosysteem, hoge biodiversiteit, door mensen ontworpen, vegetatielaag, gericht op voedselproductie.

Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos. Het is ook een plek met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Bij voorkeur is de basis inheems en bestaat uit verschillende vegetatielagen.

Een vitaal voedselbos heeft een kruinlaag met hoge bomen, een tussenlaag met lagere bomen, een struiklaag, een kruidlaag, een laag met bodembedekkers en een laag met klimmende planten. Doordat een voedselbos uit verschillende lagen bestaat, ontstaat er leefgebied voor verschillende soorten. Zo kan een buizerd gaan broeden in een van de hoge bomen, vormen de bessen en bloesems van struiken een belangrijke voedselbron voor vlinders en vogels.

landkaartje

Welke soorten aanplanten?

Soortenlijst voedselbossen

Het liefst zien we voedselbossen met veel inheems, autochtoon en streekeigen plantmateriaal. SLZ heeft een soortenlijst opgesteld waarin onderscheid wordt gemaakt tussen inheems, uitheems of streekeigen. De onderstaande lijst verandert regelmatig, dit komt omdat onze kennis groeit.

Soortenlijst voedselbossen

Let wel op:

  • Niet alle plantendelen zijn eetbaar
  • Sommige planten lijken erg op elkaar

Woekerende of invasieve soorten

Helaas zijn er ook soorten die erg dominant kunnen worden, of zelfs bekend staan als invasief.
SLZ heeft een lijst opgesteld, hierin staan soorten waar je extra moet letten of die je beter niet kunt aanplanten.

Dominante soorten

Webinar en presentaties

In 2021 hebben we verschillende bijeenkomsten gehouden over voedselbossen in Zeeland. Hieronder kunt u deze terugkijken/lezen.

Vogelkers

Ondersteuning bij aanleg voedselbos

Wilt u een voedselbosje aanleggen op uw perceel? Wij kunnen u wellicht hierbij ondersteunen. 

In opdracht van de Provincie Zeeland, hebben wij een meerjarenproject (2022 t/m 2025) waarbij we initiatiefnemers een steuntje in de rug kunnen geven. Zowel particulieren als agrariërs zijn welkom om aan te haken.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

voedselbos vijg

Voedselbos-abonnement

 

Voedselbossen in Zeeland

Handige links

 

Walnotenbosje Stavenisse

Samenwerking

Logo Provincie Zeeland slz Nationale postcode loterij Voedselbossen