Gratis online cursus voor vrijwilligers

"Leer je Groen" is ontwikkeld door LandschappenNL, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, IVN en de Vereniging voor Bos- en Natuureigenaren (VBNE).

Het is ontstaan uit het idee dat alle vrijwilligers in het groen toegang zouden moeten hebben tot bepaalde basisinformatie. Op Leer je Groen vind je daarom modules die relevant zijn voor elk type groen vrijwilligerswerk. En het leuke is dat er geregeld weer nieuwe modules bijkomen, ontwikkeld door één van de deelnemende organisaties.

Logo Leer je Groen

Hoe werkt het?

Ook voor de minder digitaal onderlegde vrijwilliger is Leer je Groen erg toegankelijk.
Het enige wat je hoeft te doen is een account aanvragen op de website van Leer je Groen. 

Je leert in korte modules van zo’n 30 tot 45 minuten de belangrijkste basiskennis over een bepaald onderwerp. De modules bestaan uit een afwisseling van informatie, oefenvragen en beeldmateriaal.

Je voortgang wordt bijgehouden maar is alleen door jezelf in te zien. Zo kun je wanneer je inlogt zien waar je de vorige keer bent geëindigd.

Je kunt de modules helemaal op je eigen tempo en in je eigen tijd doen. 

Met welke modules kan ik het beste beginnen?

Wanneer je nieuw bent op Leer je Groen kun je het beste beginnen met de module ‘Wegwijs op Leer je Groen’. In die module wordt stap voor stap uitgelegd hoe de website werkt.

Voor vrijwilligers die uitvoerend werk doen raden we aan om vervolgens de modules ‘Veilig buiten werken’ en ‘Veilig werken met handgereedschap’ te volgen. Voor de rest hangt het van je werkzaamheden en persoonlijke interesses af welke modules je het beste kunt gaan volgen. Interessante modules zijn bijvoorbeeld ‘Bijen en bijvriendelijk beheer’, ‘Ontstaan van het Nederlandse landschap’ en Hoogstamfruitboomgaarden’.

Let op: de modules zijn geen vervanging van fysieke cursussen. Van een online module leer je natuurlijk geen goede zaagtechniek of andere praktische vaardigheden. Daarnaast ontbreekt bij e-learning het sociale en interactieve aspect.

Probeer het zelf

Leer je Groen is helemaal gratis en bedoeld voor zowel werknemers als vrijwilligers van natuurorganisaties, waaronder SLZ.

Vraag je account aan op www.leerjegroen.nldoor te klikken op ‘Registreer’.

Vul je gegevens in, wacht tot je aanvraag is goedgekeurd en je kunt aan de slag!

Als bonus kun je met een account op Leer je Groen ook gratis de modules van ‘Leer je Erfgoed’ volgen, het e-learningplatform van een aantal erfgoedorganisaties.