De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die momenteel voor veel opschudding zorgt. De eerste Nederlandse waarneming was pas in 2017, op Schouwen-Duiveland. Sinds die tijd heeft de soort zich exponentieel verspreid.

De Aziatische hoornaar eet honingbijen, andere vliesvleugeligen (wilde bijen, mieren en hommels) en ook vliegen, vlinders en rupsen. Hierdoor neemt het aantal insecten af dat zorgt voor de bevruchting van planten, wat serieuze ecologische gevolgen kan hebben.

Beeld: ©Père Igor - Wikimedia commons

Er wordt momenteel hard gewerkt aan het opsporen en verwijderen van nesten om de verspreiding van de soort tegen te gaan. Cruciaal daarbij is het opsporen van de moeilijk te lokaliseren zomer- of secundaire nesten, die tussen eind mei en oktober in hoge bomen te vinden zijn en van waaruit een nieuwe generatie koninginnen voorkomt. Er wordt daarom een beroep gedaan op iedereen die een Aziatische hoornaar ziet dit op de juiste manier te melden. Daarbij is het uiteraard van belang zeker te weten dat het om deze soort gaat. Het verwijderen van nesten kan het beste aan specialisten worden overgelaten.

De Provincie Zeeland heeft een speciaal meldpunt in het leven geroepen: https://www.zeeland.nl/onderwerpen/natuur-en-landschap/meldpunt-aziatische-hoornaar

aziatische hoornaar

Herkenning Aziatische Hoornaar

Allereerst is het van groot belang de juiste hoornaar te herkennen en zeker te weten dat er geen zweefvlieg zoals de stadsreus of een hommel wordt uitgemaakt voor hoornaar.

Op het plaatje hiernaast is duidelijk te zien dat de Aziatische hoornaar overwegend zwart gekleurd is met maar een klein beetje geel terwijl de Europese overwegend geel en rood gekleurd is. De Europese hoornaar is bovendien gemiddeld groter dan de Aziatische.

Verdere hulp bij het herkennen van de Aziatische hoornaar vindt u hier: https://www.eis-nederland.nl/aziatischehoornaar

Als u zeker weet dat het een Aziatische hoornaar is komt de volgende stap om de waarneming in te voeren met deze link https://waarneming.nl/go/vespa-velutina/?

Hierdoor komt de waarneming in de database van waarneming.nl zodat begonnen kan worden met onder andere het lokaliseren en de bestrijding van het nest.

hoornaar

Helpt u mee?

SLZ zoekt vrijwilligers die in hun eigen omgeving in Zeeland een rol willen spelen in het opsporen van nesten van de Aziatische hoornaar, om daarmee opvolging te geven aan meldingen. Bij voldoende aanmeldingen volgt er tijdens de winter ’23-’24 een training in opsporingsmethoden. Materialen, verzekering en (onder voorwaarden) een reiskostenvergoeding zijn inbegrepen. 

Via de button aan de rechterkant kun je je bij ons aanmelden als vrijwilliger. Geef onder ‘Toelichting’ aan dat het gaat om ‘vrijwilliger opsporing Aziatische hoornaar’. Er neemt dan iemand contact met je op zodra de training doorgang heeft.

Vragen kun je mailen naar: info@landschapsbeheerzeeland.nl

Bestrijden van exotische planten

Klik hier om nog veel meer informatie over exoten en wat wij daaraan doen bij Stichting Landschapsbeheer Zeeland te lezen.

 

Gewone berenklauw - SLZ

Veel gestelde vragen

Uitheemse soorten kunnen inheemse soorten die hier van oudsher al voorkomen in de verdrukking brengen en daarmee de diversiteit omlaag brengen.

Meer informatie

Wilde bijen houden van warme, zon beschenen plaatsen, om daar hun nest te bouwen. Er zijn veel goede kansen om deze dieren te helpen. Let op dat er  onderscheid is tussen: ‘ in de grond nestelende soorten’ en ‘boven de grond nestelende soorten’.  

Meer informatie

Wespen zijn erg nuttige dieren. Zo bestuiven ze allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen, hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen.

Meer informatie

De wilde bij heeft het nodig dat meer mensen voor hen wilde bijenplekken aanleggen en zo ruimte geven voor nesten en voedselplekken.De bodem bewonende soorten kan je extra helpen door het maken van een zandheuvel. Bodembewoners zoals zandbijen krijgen veel kansen in een kale of half begroeide zandheuvel. Deze kan bevolkt worden door grote aantallen van veel verschillende soorten.

Meer informatie

In de politiek en media wordt momenteel veel aandacht besteed aan biodiversiteit. Biodiversiteit is de verscheidenheid (diversiteit) van al het leven (bio) in een bepaald gebied, waarbij je naast het aantal soorten ook kijkt naar de verhouding van de aantallen van die soorten. Binnen natuurgebieden is de doelstelling voor biodiversiteit veelal eenduidig. De insteek is vooral om inheemse soorten die thuishoren in een bepaald type natuur zoveel mogelijk te ontwikkelen en behouden. 

Meer informatie