2022 gaat de boeken in als een goed wespenjaar. De wespen hebben geprofiteerd van de warme winter en het droge voorjaar. Misschien ben je de wesp liever kwijt dan rijk, maar wist je dat dit fascinerende beestje een belangrijke rol in het ecosysteem vervuld? Wij zetten 5 feiten over de wesp op een rij:

1. Wespen zijn erg nuttige dieren. Zo bestuiven ze allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen, hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen.

2. Er zijn honderden wespensoorten in Nederland. De meeste soorten heb je waarschijnlijk niet (vaak) gezien. Slechts twee soorten, de Gewone Wesp en de Duitse Wesp kunnen soms lastpakjes zijn.

3. De larven worden gevoerd door de werksters. Als beloning krijgen werksters van de larven een druppeltje 'larvenspeeksel.' Dit speeksel is rijk aan suikers en aminozuren (de bouwstenen van eiwitten). Ook de koningin is afhankelijk van dit speeksel.

4. Een koningin kan rond de driehonderd eitjes per dag te leggen. Na vijf dagen komt het eitje uit. Een groot wespennest kan zo'n 2000 koninginnen groot brengen.

5. Uit onderzoek blijkt dat een aanval vaker wordt uitgelokt bij beweging en de kleur zwart. Blijf dus vooral rustig en trek zo min mogelijk zwarte kleren aan als je op het terras zit. En vergeet niet: wespen steken enkel bij gevaar.

wespen