Bacterievuur controleurs

De specialisten van SLZ zijn, samen met vrijwilligers, vanaf eind mei tot eind van de zomer weer op pad in het buitengebied van Zuid-Beveland en Zeeuws Vlaanderen om de meidoornhagen te controleren op bacterievuur.

Bacterievuur

Bacterievuur

Oogt het heggenlandschap ooit aantrekkelijker, lieflijker en zoeter geurend dan wanneer in mei de meidoorns in volle pracht staan te bloeien? Zoals wel vaker, in elk zoet sprookje, doemt ook hier een dreigend gevaar op. De bedreiging van deze heggen is de gevreesde ‘bacterievuur’. Dit is een besmettelijke ziekte die begin zestiger jaren voor het eerst van zich deed spreken en sindsdien met enige regelmaat terug komt. Dat kan rampzalig zijn voor kwekers, telers, maar ook voor natuur en landschap.

Bacterievuur

Vaantjes wegknippen

De eerste verse aantastingen van bacterievuur, ook wel perenvuur genoemd, treden op als de struiken net goed in blad en bloesem staan en de temperatuur boven 17 graden Celsius stijgt. De uiteinden van jonge scheuten gaan bruin tot zwart verkleuren en hangen er dan een beetje bij als een uitgebrande lucifer, dit verschijnsel noemt men “vaantjes”. Ook de bloemen kunnen besmet raken. Infecties kunnen er al snel toe leiden dat de desbetreffende struik jarenlang wegkwijnt. Dit kan worden voorkomen als de aangetaste delen tot ruim 50 cm onder de zichtbare aantasting worden geknipt.

Meidoorn

Ziekte onder de duim houden

Op voorwaarde dat dit regelmatig en nauwkeurig gebeurt blijkt dit de ziekte onder de duim te houden. Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) past al jaren deze werkwijze toe om de karakteristieke meidoornhagen in Zuid- Beveland en Zeeuws Vlaanderen in stand te kunnen houden.

Het werk bestaat uit het lopen langs hagen en zieke takken er uit te knippen. Grotere of dikkere takken worden later door de eigenaar zelf of door SLZ verwijderd. De locatie ervan wordt met een gps vastgelegd.

Bacterievuur

Ook meedoen?

Lijkt dit je leuk werk en zou je wel vrijwilliger willen worden bij ons als Bacterievuur controleur?
Meld je dan aan als vrijwilliger via de button rechts op deze pagina of stuur een e-mail naar info@landschapsbeheerzeeland.nl

Veel gestelde vragen

Een Zeeuwse haag is gemengde heg met typische Zeeuwse soorten. Vroeger werd deze heg als vee-afscheiding gebruikt.   

Meer informatie