Zeeuwse volkstuinen

Volkstuinen zijn potentieel ideale leefgebiedjes voor allerlei flora en fauna. Op een klein oppervlak barst het van de micro-omgevingen waar uiteenlopende plant- en diersoorten kunnen gedijen. Binnen deze ‘mini-natuurreservaten’ kunnen volkstuinders met simpele ingrepen het verschil maken en de Zeeuwse biodiversiteit een handje helpen. Daarom werken we binnen verschillende volkstuincomplexen in Zeeland aan het vergroten van kennis over doelsoorten en alternatieve methoden van tuinieren.

Bloeiende bieslook

Doelsoorten

Op basis van de Rode Lijsten van bedreigde soorten zijn voor het project de volgende doelsoorten geselecteerd die de voorkeur geven aan de Zeeuwse volkstuin als leefomgeving:

  • Koninginnepage/ Kamillevlinder;
  • Egel;
  • Huismus/ Ringmus;
  • Kleine wolfsmelk;
  • Blauwe metselbij/ Tuinhommel/ Lookmaskerbij.

Binnenkort komt er meer informatiemateriaal over doelsoorten en maatregelen beschikbaar voor tuinders. 

Kleine wolfsmelk Foto SLZ Lucien Calle

Zelf aan de slag?

Wil jij ook meer biodiversiteit in jouw volkstuin of moestuin? Probeer dan eens de onderstaande tips:
1. Stimuleer inheemse bloemen en kruiden.
Bloemen en kruiden tussen je groenten en fruit ondersteunen lieveheersbeestjes, vlinders of zweefvliegen. Bovendien stimuleert dit de bestuiving van je gewassen en krijg je natuurlijke plaagbestrijding. Inheemse bloemen en kruiden groeien spontaan.
2. Zorg goed voor je bodem.
Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen verstoren de ecologie van je bodem. Met een schoffel kom je al erg ver. Compost, mulch en groenbemester zorgen voor een vruchtbare en weerbare bodem.
3. Laat overschot staan.
Het overschot aan groente en fruit belandt vaak op de composthoop. Oogst alleen wat gebruikt kan worden en laat eens wat in de moestuin achter. Als groenten zoals uien- en koolsoort bloeien en in het zaad schieten, bieden ze voedsel voor allerlei insecten en vogels.
4. Creëer rommelhoekjes.
Je volkstuin hoeft geen rommeltje te worden, maar een hoop stenen of een hoekje met wilde kruiden biedt al leefruimte voor insecten, amfibieën of korstmossen. Een takkenril biedt ook schuilgelegenheid voor allerlei soorten.
 
Veel plezier met het helpen van de lokale natuur!
Rood guichelheil

Deelnemende volkstuinen

Voor dit project wordt samengewerkt met de enthousiaste tuinders van: 

Kweeklust Middelburg: Zuid 1 en Zuid 2 

VBIV Goes

VTV gemeente Veere

Volkstuin Middelburg  - foto Sam Janse

Dit project wordt gesteund door:

Prins Bernhard Cultuurfonds logo Velt Samen Eco Actief