Zeeuwse volkstuinen

Moestuinders helpen inheemse biodiversiteit te vergroten

Volkstuinen zijn potentieel ideale leefgebiedjes voor allerlei flora en fauna. Op een klein oppervlak barst het van de micro-omgevingen waar uiteenlopende plant- en diersoorten kunnen gedijen. Binnen deze ‘mini-natuurreservaten’ kunnen volkstuinders met simpele ingrepen het verschil maken en de Zeeuwse biodiversiteit een handje helpen.

egelhotel

Pilotproject 2021

In 2021 hebben we, samen met projectpartner Velt Zeeuwse Eilanden, een pilot uitgevoerd om het draagvlak en de mogelijkheden in kaart te brengen voor meer inheemse biodiversiteit in volkstuinen. Voor deze pilot hebben we een aantal specifieke doelsoorten geselecteerd, die allen op de Rode Lijsten van bedreigde soorten staan en waarvoor de Zeeuwse volkstuin (of de moestuin in je achtertuin) als leefomgeving kan dienen.

workshop

Zelf aan de slag?

Voor alle moestuiniers die ook iets willen doen om de inheemse biodiversiteit te helpen hebben we een handzame folder samengesteld. Deels gaat dit over de geselecteerde doelsoorten, maar zij zijn op te vatten als “ambassadeurs” voor bepaalde typen maatregelen. Deze hebben stuk voor stuk een breed effect: ook andere soorten zijn erbij gebaat. De folder is gericht op tuinders in Zeeland maar is voor een groot deel ook te gebruiken voor de rest van het zeekleigebied.

De folder is hier te downloaden en mag breed gedeeld worden:

 
Rood guichelheil

Meedoen?

Het pilotproject was zeker een vervolg waard, dus wij werken verder aan plannen voor een vervolgproject over biodiversiteit in Zeeuwse moestuinen vanaf 2024. Ben je fervent tuinder die graag mét de natuur werkt of vertegenwoordig je een volkstuinkoepel of -complex waar zulke tuinders te vinden zijn, maak je interesse voor eventuele deelname dan vrijblijvend bij ons kenbaar via:

info@landschapsbeheerzeeland.nl

 

Koninginnenpage

Dit project wordt gesteund door:

Prins Bernhard Cultuurfonds logo Velt Samen Eco Actief