Beheer en Onderhoud Fietsnetwerk Zeeland

Coördineren en faciliteren van het beheer en onderhoud van het Fietsnetwerk Zeeland

Sinds 1 april 2023 coördineren en faciliteren wij het beheer en onderhoud van het Fiets Knooppunten Systeem in Zeeland (FIKS). We hebben dit over genomen van het Routebureau Zeeland. Dit doen we samen met vele vrijwilligers. De Provincie Zeeland en alle 13 Zeeuwse gemeenten dragen bij aan het beheer en onderhoud van de routes.

fietsen

Zelf je route uitstippelen

Het Fietsnetwerk is zo opgezet dat je zelf kunt bepalen hoe lang je op de fiets wilt zitten. Plan zelf je route via de routeplanner. Klik op de button:
Routeplanner
 

routeplanner fiets

Meldpunt gebreken

Samen met onze vrijwilligers zorgen we voor een goed fiets netwerk. Ondanks continue controles kan het zijn dat je toch een gebrek tegenkomt. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering direct via ons centrale meldpunt:

Meldpunt gebreken 

Zo houden we al onze routes up to date en voor iedereen toegankelijk.

fietsbord

Hoe vindt je dan je route

Je raakt de weg niet kwijt, want de ruim 450 knooppuntnummers wijzen je de route. Op alle wegen en paden waar het Fietsnetwerk langs komt, kom je witte borden met groene bedrukking tegen. Op kruisingen, splitsingen en afslagen staan borden met daarop een richtingspijl en het nummer van het knooppunt waar je naartoe fietst. Het netwerk is dubbelzijdig bewegwijzerd, het maakt dus niet uit of je de route rechts- of linksom fietst.

fietsbord

Papieren kaart

Wil je liever een gedrukte papieren kaart? Dat kan ook. Er zijn 3 kaarten voor Zeeland:

  • Zeeland Noord fietsen op: Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en Sint Philipsland.
  • Zeeland Midden fietsen op: Walcheren, de Bevelanden en Tholen.
  • Zeeland Zuid fietsen in Zeeuws-Vlaanderen.

Deze fietsknooppunten kaarten zijn te koop bij de toeristische informatiepunten.

fiets kaart

Wind

In Zeeland heb je op een aantal plaatsen de keuze of je "in de wind" of "uit de wind" wilt fietsen. Dit staat op de borden aangegeven met een windvaan. "In de wind" loopt de route langs een buitendijks fietspad en "uit de wind" fiets je in de luwte van de dijk. Handig om te weten wanneer je op een winderige dag besluit om een rondje te gaan fietsen!

fietsbord

Zeeland Fietsprovincie!

Zeeland is één van de best beoordeelde fietsprovincies van Nederland door het Landelijk Fietsplatform.

Zij kijken hiervoor naar het onderhoud van het netwerk, de toegankelijkheid van de route informatie en de vele fietscafés die langs de routes te vinden zijn.

fietsroute