Opening Rolstoel- en rollatorvriendelijke wandelroutes in Reimerswaal

Op woensdag 11 januari 2023 worden de Rolstoel- en Rollatorvriendelijke wandelroutes in de gemeente Reimerswaal officieel geopend.

Betrokkenen hebben reeds een uitnodiging ontvangen.
Heeft u geen uitnodiging ontvangen en wilt u wel aanwezig zijn? Laat het ons dan voor 5 januari weten aub via info@landschapsbeheerzeeland.nl 

rolstoel

Geen verrassingen

Heerlijk wandelen is niet voor iedereen vanzelfsprekend en makkelijk te doen. Want als je in een rolstoel zit, of afhankelijk bent van een rollator of een kinderwagen bij je hebt, kom je soms voor vervelende verrassingen te staan. Door een klaphekje, een onverwacht zandpad of een wildrooster.

wandelpad

Gemakkelijk af te leggen met wielen

Omdat het Wandelnetwerk Reimerswaal zich niet speciaal richt op de doelgroep rolstoel/rollatorgebruikers, en er juist een aantal onverharde paden zijn, is gekozen om voor deze doelgroep aparte routes te maken.

Op deze routes weet je zeker dat het een route is die makkelijk af te leggen is met wielen. Het zijn allen routes met een zo glad mogelijke ondergrond en worden onverharde paden zoals met los grind, gras en zand vermeden. Obstakels zoals fietshekjes, schuine stoepen en smalle steegjes vormen ook vaak een probleem.

rolstoel zit vast

Speciale bordjes

Wij hebben, samen met de gemeente Reimerswaal, Zorggroep Ter Weel en dorpsbewoners, in de dorpen Yerseke, Rilland, Oostdijk, Hansweert, Kruiningen, Krabbendijke en Waarde rolstoel- en rollatorvriendelijke routes uitgestippeld en Zorggroep Ter Weel heeft deze getest samen met bewoners die in een rolstoel zitten. De routes zijn bewegwijzerd met speciale bordjes met een 'rol'- icoontje.

rolstoel bordje

Vooraf zekerheid

Vooral mensen die de omgeving niet kennen, weten niet goed welke wegen ze kunnen bewandelen met een rolstoel. Met zo'n ommetje weet men op voorhand hoeveel kilometer de route is (dus hoe lang ben ik ongeveer onderweg), hoe loopt de route, hoe kom ik terug, waar kan ik parkeren, kan ik (of mijn begeleider) ook ergens uitrusten (bankje/horeca) en men weet zeker dat ze niet voor obstakels komen te staan.

rolstoel route kruiningen

Niet alleen voor rolstoelers

De doelgroep is heel divers; de wandelroutes zijn o.a. bedoeld voor mensen in een rolstoel of scootmobiel, mensen met een rollator en mensen met een kinderwagen. Het gaat niet alleen om inwoners van Reimerswaal, maar ook om bezoekers/toeristen.

scootmobiel

Picknick tafels

Op elke route bevindt zich een speciale rolstoel-picknick tafel. Dit is een picknickset waar je als rolstoeler aan de kopse kant kunt aanschuiven zonder dat je tegen tafelpoten o.i.d. aanzit.

rolstoel picknick tafel

Folders

Er worden folders gemaakt van elke route. Deze zijn tzt verkrijgbaar bij de diverse locaties van Zorginstelling Ter Weel en bij het Toeristisch Informatiepunt in Yerseke.

De routekaartjes vindt u tzt ook op de informatieborden van het Wandelnetwerk Reimerswaal die in de dorpen staan. U kunt alle
routes ook vinden op www.reimerswaal.nl/wandelnetwerk

folder rolstoel routes

Samenwerking en mogelijk gemaakt door:

Gemeente Reimerswaal logo ter weel Geopark Aspiring VSB fonds logo anwb de versterking ""