Landschapsvrijwilligers Fonny Roels en Jan Meijer winnaars jubileumeditie Gouden Jirizaag

Zaterdagmiddag 10 juni heeft wedhouder Sonja Suij  (Terneuzen) de Gouden Jirizaag uitgereikt aan vrijwilligers Fonny Roels en Jan Meijer. De uitreiking vond plaats tijdens het jubileumfestival van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) in Zaamslag. Fonny en Jan ontvingen de jaarlijks uitgereikte ereprijs voor hun decennia lange inzet als landschapsvrijwilliger.

Jubileumeditie
Ter ere van het 40-jarig jubileum van SLZ werden er dit jaar niet één, maar twee Gouden Jirizagen uitgereikt. Allebei aan vrijwilligers die al een lange staat van dienst hebben bij de stichting. De ereprijs werd uitgereikt door wethouder Sonja Suij, die namens de gemeente Terneuzen aanwezig was op het jubileumfestival.

Verrassing
Nietsvermoedend zaten Fonny en Jan zaterdagmiddag in de grote Zeeuwse schuur aan de Koning Willem III weg, waar speciaal voor de vrijwilligers van SLZ een ‘afterparty’ was georganiseerd. Ter afsluiting van het jubileumfestival van SLZ. De verbazing bij beide heren was dan ook groot toen Thomas Collette namens de jury de winnaars bekend maakte, en ze de zaag uit handen van wethouder Sonja Suij uitgereikt kregen. ‘ze hebben me er mooi ingeluisd’ zij Jan ‘zelfs mijn eigen vrouw zat in het complot’. Zowel Jan als Fonny waren in hun bedankpraatje een toonbeeld van bescheidenheid. Maar juist deze bescheidenheid zagen de juryleden als een grote kwaliteit. Beide mannen treden niet graag op de voorgrond, maar zijn al decennia een stabiele kracht in het landschapsbeheer.

Jan Meijer
Jan is al jaren een vaste kracht op de zaterdagen. Hij levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het landschapsbeheer van Zeeland, en in het bijzonder op Walcheren. Dit doet hij zowel leidend als meewerkend. Hij zorgt voor het gereedschap, denkt mee over het programma en staat altijd klaar om medevrijwilligers met raad en daad bij te staan. Jan was ook jarenlang actief in de werkgroep hoogstamfruit. Als ploegleider regelde hij veel. Het snoeien van fruit is best ingewikkeld en vraagt extra aandacht. Ook in zijn eigen woonwijk zet Jan zich in voor landschapsbeheer en groenvoorziening. Hij was jarenlang locatieleider tijdens de Natuurwerkdag voor de locatie Erasmuspark te Middelburg en weet zijn wijkgenoten te enthousiasmeren en te activeren om zelf groenvoorzieningen aan te leggen en te onderhouden. Met als resultaat; bloeiende fruitbomen en fraaie knotwilgen in het Erasmuspark.

Fonny Roels
Fonny is inmiddels de langst zittende coördinator binnen wandelnetwerk Zeeland. Hij is al zo’n 15 jaar actief. In de beginjaren is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling en aanleg van het wandelnetwerk Oost Zeeuws Vlaanderen (OZVL); hij dacht mee in de routes, werkte actief mee bij de aanleg en nam al gauw een coördinerende rol op zich. Sindsdien is hij onafgebroken coördinator geweest, waarbij hij ook geregeld meegaat met de herstelploeg. In de eerste jaren deed hij het coördineren samen met een andere vrijwilliger, maar de laatste 7 jaar vervult hij deze taak alleen. Fonny is rustig, betrouwbaar en fijn om mee samen te werken. Naast SLZ-vrijwilliger is hij tevens als vrijwilliger actief bij Het Zeeuwse Landschap als gids en als veldmedewerker. Ook is hij actief in een kerkuilenwerkgroep.

De Gouden Jirizaag
De Gouden Jirizaag is een door SLZ uitgereikte jaarlijkse ereprijs om vrijwilligers die zich inzetten voor het landschap in Zeeland (in welke vorm dan ook) eens extra in het zonnetje te zetten en te bedanken. Alle bij SLZ aangesloten vrijwilligers mogen een collega-vrijwilliger nomineren voor de Gouden Jirizaag. De afdeling Vrijwilligerswerk van SLZ heeft alle ingezonden nominaties gereduceerd tot 4 personen. De jury, die dit jaar bestond uit bestuurslid SLZ Thomas Collette, winnaar van vorig jaar Gerard van Daele en beleidsmedewerker natuur en landschap bij de provincie Marion Struik, is in het voorjaar bijeengekomen om deze 4 genomineerden door te spreken. Op basis van de motivatie van de inzenders en de informatie van SLZ over deze genomineerden, hebben zij met z’n drieën de winnaars gekozen.

Vrijwilligers
Jaarlijks zijn aan SLZ verbonden vrijwilligers ruim 33.000 uur actief in het landschap. Zo afwisselend als het Zeeuwse landschap is, zo afwisselend kunnen de werkzaamheden zijn: het knotten van wilgen, maaien van bloemdijken, ophangen van nestkasten, leefgebieden geschikt(er) maken voor zeldzame soorten als de kleine parelmoervlinder, de ruige anjer of de bontbekplevier, onderhoud van wandelnetwerken en nog veel meer. Vrijwilligers werken overwegend met eenvoudig handgereedschap, zoals beugelzaag, snoeischaar, spade of hooihark. Regelmatig worden er door SLZ activiteiten georganiseerd voor vrijwilligers, zoals cursussen, excursies en workshops. Ook worden er materialen en hulpmiddelen ter beschikking gesteld en wordt er indien nodig gezorgd voor begeleiding.

Jan Meijer Fonny Fonny