Wandelnetwerk Tholen Fase 2

Op dinsdag 3 december 2019 is fase 2 van Wandelnetwerk Tholen officieel geopend. Nu is er op heel Tholen een gebiedsdekkend wandelnetwerk, want fase 1 was al in 2015 gerealiseerd.

 

Fase 1 omvat St. Philipsland, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, St. Annaland en Stavenisse.
Fase 2 omvat St. Maartensdijk, Scherpenisse, Poortvliet en Tholen.

 

Kaart

In de dorpen staan informatieborden met aan de ene zijde een kaart van het gehele wandelnetwerk Tholen en aan de andere zijde het ommetje van het betreffende dorp.

De totaalkaart kunt u hieronder ook downloaden.

kaart wnw tholen

Totaalkaart Wandelnetwerk Tholen

In en rondom de dorpen zijn er korte wandelroutes, genaamd 'ommetjes', zodat mensen ook een klein rondje in en rondom het dorp kunnen doen waarbij ze wandelen door de gezellige straatjes, mooie dijkjes en langs kronkelende watergangen en waarbij ze langs de leukste bezienswaardigheden van het dorp komen. Elk ommetje heeft een thema die aansluit bij het toeristisch beleid van de gemeente:

  • Tholen: Vestingstad, rijk aan cultuur en water
  • Poortvliet: Verrassend centraal
  • Scherpenisse: Bron van het eiland
  • St. Maartensdijk: Oranjestad
  • Oud Vossemeer: Roosevelt
  • St. Annaland: Bruisend dorp aan de Oosterschelde
  • Stavenisse: Leven met het water
  • Anna Jacobapolder: Ruum Oord
  • St. Philipsland: De Ronde van Flupland
Ommetje Roosevelt Oud Vossemeer

Wandelroutes bedacht door bewoners

De routes zijn mede tot stand gekomen door de bewoners. Vele enthousiaste mensen hadden veel leuke ideeën voor mooie wandelroutes in de omgeving van de kernen en zij hebben ook hard meegewerkt dit daadwerkelijk tot stand te brengen. Deze bewoners kennen de omgeving het beste en konden zo ook adviseren over de mooiste plekjes en markante bezienswaardigheden. Dat maakt een wandelpad aantrekkelijk om te bewandelen.

wandelen

Economische impuls

Een wandelnetwerk biedt mogelijkheden om het gebied voor bewoners én toeristen te ontsluiten. Het geeft een impuls aan de gezondheid en recreatiebehoefte van bewoners en toeristen. Via het wandelnetwerk kan het landschappelijke en cultuurhistorische verhaal van het onderhavige gebied vorm krijgen en inzichtelijk worden gemaakt. Realisatie van het wandelnetwerk kan ook een economische impuls aan het gebied geven. Voor (mini)campings, boerderijwinkels, theetuinen, boomgaardterrassen enz. zijn wandelvoorzieningen in de directe omgeving immers van bijzondere waarde.

 

Werkwijze

De projectleiding lag in handen van Stichting Landschapsbeheer Zeeland in samenwerking met de gemeente Tholen.

De eerste stap was: de bewoners, diverse verenigingen en dorpsraden van de betreffende kernen/ geheel gemeente Tholen, mee laten denken over gewenste mooie wandelroutes rondom de betreffende dorpen. Per dorp werd een groepje gevormd die samen mooie routes verkenden en bedachten rondom hun dorp.

Onverharde paden en boerenlandpaden
SLZ probeerde vervolgens zoveel mogelijk van deze routes ook daadwerkelijk te realiseren. We benaderden daarvoor eigenaren en pachters om toestemming te vragen voor toegang over hun terrein zoals dijken en paden over boerenland. Daarnaast werden afspraken gemaakt met de terreinbeheerders zoals Staatsbosbeheer over de toegankelijkheid van dijken i.v.m. de natuurwetgevingen. Maar ook met het Waterschap omdat er misschien een dammetje over een sloot nodig zou zijn. Verder werden de benodigde vergunningen aangevraagd.  

Aanleg-vrijwilligers
Zodra toestemming werd gegeven en contracten definitief waren afgesloten gingen de vrijwilligers deze routes met bebording markeren. Op verschillende locaties werden zogenaamde overstapjes gemaakt over de rasters zodat wandelaars geen hek open hoeven te maken, maar gemakkelijk over het raster kunnen stappen.

Overstapje

Opening

Op dinsdag 3 december vond de opening plaats. Klik hier voor meer informatie.

 

Dit project is in samenwerking met en wordt gesteund door:

leader logo logo gemeente tholen eu logo eiland tholen logo Provincie Zeeland Nationale postcode loterij Rabobank