Wandelnetwerk Tholen Fase 2

Graag willen we op heel Tholen een gebiedsdekkend wandelnetwerk. In 2015 is St. Philipsland, Anna Jacobapolder en het noorden van Tholen bewegwijzerd en nu is het tijd voor het zuiden! We gaan de kernen St. Maartensdijk, Scherpenisse, Poortvliet en Tholen van mooie wandelroutes voorzien en deze uiteraard ook aansluiten op het bestaande wandelnetwerk zodat de lange-afstandswandelaars hun kilometers kunnen maken!

 

In en rondom de dorpen maken we korte wandelroutes, genaamd 'ommetjes', zodat mensen ook een klein rondje in en rondom het dorp kunnen doen waarbij ze wandelen door de gezellige straatjes, mooie dijkjes en langs kronkelende watergangen en waarbij ze langs de leukste bezienswaardigheden van het dorp komen. Elk ommetje heeft een thema die aansluit bij het toeristisch beleid van de gemeente:

  • Tholen: Vestingstad, rijk aan cultuur en water
  • Poortvliet: Verrassend centraal
  • Scherpenisse: Bron van het eiland
  • St. Maartensdijk: Oranjestad
Ommetje Roosevelt Oud Vossemeer

Bijeenkomst met bewoners

Op 1 maart 2018 was de startbijeenkomst in het gemeentehuis in Tholen. Zo’n 30 enthousiaste mensen hadden veel leuke ideeën voor mooie wandelroutes in de omgeving van de kernen Tholen, Poortvliet, Scherpenisse en St. Maartensdijk.

wandelen

Bewoners bedenken zelf de routes

Er is inmiddels per dorp/stad een groepje gevormd die bedenkt wat de mooiste routes zijn en waar wat interessants te zien is onderweg. Deze bewoners kennen de omgeving het beste en kunnen zo ook adviseren over de mooiste plekjes en markante bezienswaardigheden. Dat maakt een wandelpad aantrekkelijk om te bewandelen.

wandelen over dijk

Economische impuls

Een wandelnetwerk biedt mogelijkheden om het gebied voor bewoners én toeristen te ontsluiten. Het geeft een impuls aan de gezondheid en recreatiebehoefte van bewoners en toeristen. Via het wandelnetwerk kan het landschappelijke en cultuurhistorische verhaal van het onderhavige gebied vorm krijgen en inzichtelijk worden gemaakt. Realisatie van het wandelnetwerk kan ook een economische impuls aan het gebied geven. Voor (mini)campings, boerderijwinkels, theetuinen, boomgaardterrassen enz. zijn wandelvoorzieningen in de directe omgeving immers van bijzondere waarde.

 

Werkwijze

Dit project heeft een doorlooptijd van 2 jaar. Eind 2019 zal het gereed zijn.

De projectleiding ligt in handen van Stichting Landschapsbeheer Zeeland in samenwerking met de gemeente Tholen.

De eerste stap is reeds gezet: de bewoners, diverse verenigingen en dorpsraden van de betreffende kernen/ geheel gemeente Tholen, denken mee over gewenste mooie wandelroutes rondom de betreffende dorpen. Per dorp is een groepje gevormd die samen mooie routes verkennen en bedenken rondom hun dorp.

Onverharde paden en boerenlandpaden
SLZ gaat proberen zoveel mogelijk van deze routes ook daadwerkelijk te realiseren. We benaderen daarvoor eigenaren en pachters om toestemming te vragen voor toegang over hun terrein zoals dijken en paden over boerenland. Daarnaast worden afspraken gemaakt met de terreinbeheerders zoals Staatsbosbeheer over de toegankelijkheid van dijken i.v.m. de natuurwetgevingen. Maar ook met het Waterschap omdat er misschien een dammetje over een sloot nodig is. Verder worden de benodigde vergunningen aangevraagd.  

Aanleg-vrijwilligers
Zodra toestemming wordt gegeven en contracten definitief zijn afgesloten gaan de vrijwilligers deze routes met bebording markeren. Op verschillende locaties worden zogenaamde overstapjes gemaakt over de rasters zodat wandelaars geen hek open hoeven te maken, maar gemakkelijk over het raster kunnen stappen.

Overstapje

Opening

Op dinsdag 3 december vindt de opening plaats. Deze is voor genodigden die inmiddels een uitnodiging hebben ontvangen. Klik hier voor meer informatie.

 

Dit project is in samenwerking met en wordt gesteund door:

leader logo logo gemeente tholen eu logo eiland tholen logo Provincie Zeeland Nationale postcode loterij Rabobank