Streekeigen paden

Themaroutes

SLZ zet zich onder meer in voor het bevorderen van de beleving van het cultuurlandschap door inwoners en bezoekers, bijvoorbeeld via het wandelnetwerk. Naast de bekende plekken als het strand en de historische kernen wordt hiermee ook het buitengebied beter toegankelijk gemaakt.

Eind 2018 kwam SLZ onder de naam 'Streekeigen pad' met het idee voor themaroutes die, binnen de structuur van het wandelnetwerk, bepaalde typische kenmerken van een deelgebied uitlichten. De eerste drie routes, die respectievelijk de aspecten 'cultuur', 'natuur' en 'water' in de Zak van Zuid-Beveland verkennen, zijn inmiddels een feit. Het is de bedoeling om in volgende jaren Streekeigen paden te realiseren op meerdere locaties in Zeeland. 

Streekeigen pad 'Sporen in de Zak'

Via het eerste Streekeigen pad ‘Sporen in de Zak’ kan men al wandelend het unieke karakter van de Zak van Zuid-Beveland leren kennen. Uiteraard voeren de routes langs interessante en markante punten die de meeste bezoekers niet snel zouden ontdekken. Het streekeigen karakter wordt nog versterkt door het feit dat er “Ankers” in zijn opgenomen: plekken die verbonden zijn aan verhalen over landschappen, monumenten, voorwerpen en mensen uit het verleden die op de website ZeeuwseAnkers.nl te lezen zijn. Wandelaars kunnen deze verdiepende verhalen ter plekke of na de wandeling lezen door met het mobieltje QR-codes op bordjes langs de route te scannen.

Binnendijk in de Zak van Zuid-Beveland

Gratis app

Via de gratis landelijke app izi.TRAVEL kan de gewenste route worden gedownload en wordt de wandelaar onderweg voorzien van foto’s en achtergrondinformatie (in geschreven en gesproken vorm) bij interessante landschapselementen, zoals kreekruggen en bloemdijken. Zo wordt de wandeling een nog verrijkender ervaring.

Voor wandelaars die hun mobieltjes liever in de zak houden is er een informatiepaneel met kaart te vinden in het centrum van Kwadendamme. Verder zijn de routes ook verkrijgbaar via de gemeente Borsele en de website van SLZ. 

Kaart Streekeigen pad

Complete beleving

De routes van het Streekeigen pad zijn ingebed in het bestaande, bewegwijzerde wandelnetwerk en kunnen dus zowel in korte als langere wandelingen worden ingepast. Maar het thematische karakter en de middellange afstand (gemiddeld 13 km) maakt ze ook geschikt voor dagjesmensen en weekendtoeristen. Daarom zijn er ook horecamogelijkheden en aanbieders van streekproducten langs de routes in opgenomen. Al met al een complete beleving van een bijzonder stukje Zeeland!

Samenwerking en financiering

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Provincie Zeeland