Streekeigen paden

Ontdek het landschap via themaroutes

SLZ zet zich in voor de beleving van het Zeeuwse cultuurlandschap via het wandelnetwerk. Naast de bekende plekken als het strand en de historische kernen wordt hiermee ook het buitengebied beter toegankelijk gemaakt.

Eind 2018 kwam SLZ onder de naam 'Streekeigen pad' met het idee voor themaroutes die, binnen de structuur van het wandelnetwerk, bepaalde typische kenmerken van een deelgebied uitlichten. De eerste drie routes, die respectievelijk de aspecten 'cultuur', 'natuur' en 'water' in de Zak van Zuid-Beveland verkennen, zijn inmiddels een feit. 

Streekeigen pad 'Sporen in de Zak'

Via het eerste Streekeigen pad ‘Sporen in de Zak’ kan men al wandelend het unieke karakter van de Zak van Zuid-Beveland leren kennen. Uiteraard voeren de routes langs interessante en markante punten die de meeste bezoekers niet snel zouden ontdekken. Het streekeigen karakter wordt nog versterkt door het feit dat er “Ankers” in zijn opgenomen: plekken die verbonden zijn aan verhalen over landschappen, monumenten, voorwerpen en mensen uit het verleden die op de website ZeeuwseAnkers.nl te lezen zijn. Wandelaars kunnen deze verdiepende verhalen ter plekke of na de wandeling lezen door met het mobieltje QR-codes op bordjes langs de route te scannen.

Complete beleving

De routes van het Streekeigen pad zijn ingebed in het bestaande, bewegwijzerde wandelnetwerk en kunnen dus zowel in korte als langere wandelingen worden ingepast. Maar het thematische karakter en de middellange afstand (gemiddeld 13 km) maakt ze ook geschikt voor dagjesmensen en weekendtoeristen. Daarom zijn er ook horecamogelijkheden en aanbieders van streekproducten langs de routes in opgenomen. Al met al een complete beleving van een bijzonder stukje Zeeland!

Download de route

Download hier gratis de route

De route kan ook gedownload worden via de gratis app izi.TRAVEL, waarmee je onderweg wordt voorzien van foto’s en achtergrondinformatie. Voor wandelaars die hun mobieltjes liever in de zak houden is er een informatiepaneel met kaart te vinden in het centrum van Kwadendamme. Verder zijn de routes ook verkrijgbaar via de gemeente Borsele. 

Binnendijk Zak van Zuid-Beveland

Samenwerking en financiering

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Provincie Zeeland