Rolstoelvriendelijke wandelroutes

Geen verrassingen

Heerlijk wandelen is niet voor iedereen vanzelfsprekend en makkelijk te doen. Want als je in een rolstoel zit, of afhankelijk bent van een rollator of een kinderwagen bij je hebt, kom je soms voor vervelende verrassingen te staan. Door een klaphekje, een onverwacht zandpad of een wildrooster.

 

wandelpad

Omdat het Wandelnetwerk Zeeland zich niet speciaal richt op de doelgroep rolstoel/rollatorgebruikers, en er juist een aantal onverharde paden zijn, heeft de gemeente Reimerswaal - als eerste - gekozen om voor deze doelgroep aparte routes te maken.

Op deze routes weet je zeker dat het een route is die makkelijk af te leggen is met wielen. Het zijn allen routes met een zo glad mogelijke ondergrond en worden onverharde paden zoals met los grind, gras en zand vermeden. Obstakels zoals fietshekjes, schuine stoepen en smalle steegjes vormen ook vaak een probleem.

rolstoel zit vast

Speciale bordjes

Wij hebben, samen met de gemeente Reimerswaal, Zorggroep Ter Weel en dorpsbewoners, in de dorpen Yerseke, Rilland, Oostdijk, Hansweert, Kruiningen, Krabbendijke en Waarde rolstoel- en rollatorvriendelijke routes uitgestippeld en Zorggroep Ter Weel heeft deze getest samen met bewoners die in een rolstoel zitten. De routes zijn bewegwijzerd met speciale bordjes met een 'rol'- icoontje.

rolstoel bordje

Vooraf zekerheid

Vooral mensen die de omgeving niet kennen, weten niet goed welke wegen ze kunnen bewandelen met een rolstoel. Met zo'n ommetje weet men op voorhand hoeveel kilometer de route is (dus hoe lang ben ik ongeveer onderweg), hoe loopt de route, hoe kom ik terug, waar kan ik parkeren, kan ik (of mijn begeleider) ook ergens uitrusten (bankje/horeca) en men weet zeker dat ze niet voor obstakels komen te staan.

rolstoel route kruiningen

Niet alleen voor rolstoelers

De doelgroep is heel divers; de wandelroutes zijn o.a. bedoeld voor mensen in een rolstoel of scootmobiel, mensen met een rollator en mensen met een kinderwagen. Het gaat niet alleen om inwoners van Reimerswaal, maar ook om bezoekers/toeristen.

scootmobiel

Picknick tafels

Op elke route bevindt zich een speciale rolstoel-picknick set. Er zijn 2 varianten: een picknickset waar je als rolstoeler aan de kopse kant kunt aanschuiven zonder dat je tegen tafelpoten o.i.d. aanzit en een losse tafel met aan 1 zijde een bankje.

rolstoel picknick tafel

Flyers

Er zijn flyers gemaakt van elke route. Deze zijn verkrijgbaar bij de diverse locaties van Zorggroep Ter Weel en bij het Toeristisch Informatiepunt in Yerseke.

U kunt de flyers ook downloaden; Klik hier.

Rolstoelroute flyer

Informatieborden

In elk dorp staat een informatiebord met kaarten van het gehele wandelnetwerk Reimerswaal, het dorpsommetje en de dorpsrolstoelroute.

wandel bord kruiningen

Beheer en onderhoud

Beheer en onderhoud is opgenomen in het Beheer en onderhoudscontract van het wandelnetwerk Reimerswaal bij SLZ.

rolstoel

Samenwerking en mogelijk gemaakt door:

Geopark Aspiring de versterking anwb VSB fonds logo Gemeente Reimerswaal "" ter weel logo groot