Na onderzoek van docent-onderzoeker Janke van Dijk blijkt dat een schoolplein na vergroening o.a. meer wordt gewaardeerd en dat kinderen zich na de pauze beter kunnen concentreren. Niet alleen heeft een groen schoolplein positief effect op kinderen en leerkrachten, ook voor veel plant- en diersoorten brengt het tal van voordelen met zich mee. Daarom is IVN Natuureducatie in samenwerking met SLZ en andere organisaties de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen gestart.
Subsidie voor vergroening
Om scholen tegemoet te komen in hun transformatie, biedt IVN Natuureducatie met steun van Provincie Zeeland een subsidie aan. 50% van de materiële kosten kan worden vergoed, tot een maximum van €10.000. Op groenerevolutiezeeland.nl vind je meer informatie over de subsidieregeling.
Haal streekeigen natuur dichterbij
SLZ helpt graag mee om op een streekeigen, biodiverse en vooral duurzame manier het schoolplein te vergroenen. Streekeigen bomen, struiken en planten zorgen namelijk niet alleen voor herkenbaarheid, ook zijn ze goed bestand tegen ziekten en zijn ze aangepast aan de grillen van ons klimaat en de Zeeuwse bodem. Door het gebruik van streekeigen soorten maak je bovendien de leefomgeving van allerlei dieren groter. Een groen schoolplein biedt voedsel en een extra plek voor o.a. bijen, vogels, egels en vlinders.
Hoe kunnen wij helpen?
Heb je advies nodig bij het maken van een plan voor de inrichting, aanleg, uitvoering of het onderhoud van het nieuwe plein, dan kan SLZ daarbij helpen. De aandacht gaat hierbij uit naar het vergroten van de biodiversiteit, het welzijn van de wilde bij, het veranderende klimaat en gebruik van streekeigen soorten.
Planvorming en ontwerp
Na een aantal bijeenkomsten geven we vorm aan het plan dat past bij de school en de wensen van de meedenkers. Een plattegrond, berekening van de kosten en een beschrijving van hoe het gerealiseerd gaat worden, zijn onderdeel van het plan.
Uitvoering en begeleiding
Bij de uitvoering komt aardig wat kijken: het bestellen van bomen en struiken, het huren van materiaal, een werkdag organiseren, veilige werkinstructies, voldoende helpende handen etc. Samen kijken we wat er nodig is en wie wat het beste kan voorbereiden of bijdragen.
Beheer en onderhoud
Om te zorgen dat de groene elementen zo lang mogelijk behouden blijven en het belang van de wilde bij en de biodiversiteit niet wordt vergeten, helpen we ook bij het beheer en het onderhoud. Advies hierbij is om vanuit de school te werken met een beheergroep. De beheergroep ondersteunen we door werkdagen en cursussen met als thema's; Maaibeheer, Fruitbomen snoeien, Knotwilgen knotten, Bijvriendelijke schoolpleinen, Veilig werken met gereedschap en allerlei digitale cursussen via Leer je groen. Daarnaast kan de school gebruik maken van onze gratis gereedschapsuitleen voor vrijwilligers.
Tien tips om het schoolplein te vergroenen!
Ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is en hoe je de Zeeuwse natuur een (t)huis kunt geven op het schoolplein? In onze factsheet geven we tien tips.

Samenwerking
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door IVN Natuureducatie, GGD Zeeland, Jantje Beton, SportZeeland, SLZ, NME-centra in Zeeland, Springzaad, Jong Leren Eten, Plan Boom, Hogeschool Zeeland en Provincie Zeeland.