Welkom op ons Zeeuwse platteland
Weidse uitzichten, prachtige natuurgebieden, rustige onverharde paden en natuurlijk het water, dit alles geeft het Wandelnetwerk Zeeland een onderscheidend karakter. Alle ingrediënten voor een actief en gezond middagje uit!
3000 kilometer wandelpad
Verspreid over Zeeuws-Vlaanderen, Zuid- en Noord Beveland, Walcheren, Schouwen-Duivenland, Tholen en Reimerswaal zo'n 3000 kilometer aan wandelpaden van het Wandelnetwerk Zeeland. Hiervan gaat 700 km over onverhard terrein en gescheiden van ander verkeer, waarvan 112 km over boerenland.
Het Wandelnetwerk Zeeland voert je als wandelaar langs een unieke combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen en vertelt je daarmee het verhaal van het landschap van Zeeland. De wandeling is een beleving die je in aanraking brengt met de Zeeuwse identiteit.
Hoe werkt een knooppuntennetwerk?
Als je wilt gaan wandelen in Zeeland, dan zijn er verschillende opties:
1. Je gaat op de bonnefooi naar een leuk dorpje en zoekt een informatiebord waar wandelroutes opstaan
De meeste borden staan in het centrum van de dorpen of bij belangrijke bezienswaardigheden zoals een kerk, dorpshuis of een museum.

2. Je koopt bij een toeristisch informatiepunt, bij de lokale horeca of recreatie een wandelkaart of informatiebrochure van een themaroute
Toeristische informatiepunten vind je hier: www.zeeland.com/nl-nl/visit/service/toeristische-informatiepunten
3. Je plant je route via de online routeplanner
De online routeplanner vind je hier: www.wandelnet.nl/wandelrouteplanner
Let op! verhard/onverhard is hier niet aangegeven.

Volg de knooppuntnummers
Daarna kun je aan de hand van de kaart zelf je route uitstippelen.
De afstanden staan erop, als ook de knooppuntnummers.
Schrijf de knooppuntnummers op.
Door onderweg deze nummers op de knooppuntpalen te volgen, kom je vanzelf bij het volgende knooppunt uit. Het maakt niet uit of je links- of rechtsom wandelt. Het netwerk is langs twee kanten bewegwijzerd.
Praktische informatie zoals parkeerplaatsen en horeca staan ook op de kaart aangegeven. Lees nog even de huisregels door en daarna: veel wandelplezier!

Toegangsregels
Honden verboden / Particulier terrein / Boerenlandpaden
Een deel van de routes gaat over particulier terrein/boerenland.
Hiervoor is een contract afgesloten met de betreffende eigenaar.
Soms zijn hier voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat de hond een bepaald gebied niet in mag of verplicht aan de lijn moet, i.v.m. de schapen of andere dieren van de eigenaar die hier lopen. Dit heeft te maken met de verspreiding van ziekten (o.a. neospora bij rundvee) en wegens verstoring van vee en dieren in de natuur.
Respecteer dit a.u.b.!
Broedseizoen
Ook kan het zijn dat een (natuur)gebied is afgesloten tijdens het broedseizoen. Er staat dan een bordje met de data wanneer u het gebied niet mag betreden.
Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. U moet dan een alternatieve route kiezen.
Omleidingen
Als er werkzaamheden zijn of andere omstandigheden, dan kan het zijn dat de route afgesloten is. U moet dan een alternatieve route kiezen.
Afval
Als laatste verzoeken wij iedereen afval en rommel niet in de natuur achter te laten, maar mee te nemen naar huis.

Wandelroutes per regio


Meldpunt gebreken
Wij zorgen, met een team vrijwilligers, voor het onderhoud van de paden en de bewegwijzering. Ondanks continue controles kan het zijn dat je toch een gebrek tegenkomt. Meld onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering direct via ons centrale meldpunt:
Zo houden we al onze routes up to date en voor iedereen toegankelijk.
