Buitenplaats Onderhoudsploeg

Vanuit de doelstelling van SLZ vinden we het van belang om de lokale bewoners te betrekken bij buitenplaatsen en het beheer. We willen op deze manier de landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarde van historische buitenplaatsen op Walcheren behouden en versterken.

Er zijn diverse groepen die onderhoud uitvoeren op een aantal fraaie buitenplaatsen op Walcheren.

 

Buitenplaats

Vrijwilligers werken in een vaste groep wekelijks 1 of 2 dagdelen op een vaste dag op de buitenplaats, bijvoorbeeld in het park, de boomgaard, een oude moestuin of aan struweel in heggen of hagen.

Meerwaarde voor vrijwilligers is dat ze werken aan een mooie (be)leefbare eigen groene omgeving, waarbij ze vaak komen op buitenplaatsen als unieke plekken waar historie nog voelbaar en waarneembaar is. Door te werken aan een afgebakende klus is het resultaat op de buitenplaats en in het landschap direct zichtbaar.

buitenplaats

Voorbeelden werkzaamheden

De vrijwilligers doen bijvoorbeeld:

  • herstel en in cultuur brengen van een historische moestuin op de buitenplaats.
  • beheer of herstel van een historisch object, een oude muur, schutting of haag bijvoorbeeld als raster tegen herten en konijnen.

De werkzaamheden worden begeleid en voorbereid door SLZ en vinden plaats op 1 of 2 dagdelen, vaak op een vaste dag. Het gaat om specifieke klussen, die niet leiden tot verdringing van regulier betaald werk.

buitenplaats