Door: Lucien Calle, SLZ

De Gemeente Goes is een van de gemeenten in Zeeland met het grootste aantal monumentale bomen. Indrukwekkend mooi zijn de wallen van Goes inclusief de Ravelijnen, die beplant zijn met talrijke schitterende bomen waaronder beuken, essen, zomereiken, populieren en vele andere. Maar ook andere plekken hebben veel moois te bieden. Zoals het Geertesplein rond de kerk in Kloetinge, met imposante beuken en een vleugelnoot. En wat te denken van de begraafplaats aan het Geldeloozepad in de Goese Polder, met diverse monumentale beuken en paardenkastanjes. In het buitengebied zijn de vele grenslinden kenmerkende landschappelijke verschijningen. In het Landelijk register van monumentale bomen zijn dan ook zeer veel bomen uit Goes opgenomen. 

Bomenlijst

Er is ook een gemeentelijke monumentale en waardevolle bomenlijst. Dit betreft gemeentelijke en ook particuliere bomen. Voor de bomen die op deze lijst staan, geldt dat een kapvergunning aangevraagd moet worden om ze te mogen kappen. De bomen die niet op deze lijst staan mogen zonder vergunning gerooid worden. Op de lijst staan enkele honderden bomen of groepen bomen. Omdat het een Excel bestand is, kan je er gemakkelijk in zoeken en selecteren. Zo is te zien dat de hoogste boom van de gemeente Goes is tegelijk ook de dikste is, een mammoetboom in een tuin aan het Marktveld in Kloetinge. Deze enorme knoert is 36 meter hoog en meet 502 cm in omtrek.

Bomen met een verhaal

In Goes staan enkele bomen met een apart verhaal. In het centrum van ’s Heer Arendskerke ligt in de kerkring een enorme paardenkastanje op zijn kant. De boom is in 2007 tijdens een zware storm omgewaaid en hing met een groot deel van de kruin over de weg. Dat zou in bijna alle gevallen einde verhaal zijn voor de boom. Maar niet hier. De paardenkastanje bleef met een paar dikke zijarmen op de grond te liggen en bleek in die houding nog stabiel. Ook een groot deel van de wortels was nog intact. Hier is ervoor gekozen dat de boom aan een tweede leven mocht beginnen. De voor het verkeer hinderlijk in de weg hangende takken werden weggesnoeid en sindsdien kunnen we deze kanjer tot één van de merkwaardigste bomen van Nederland rekenen.

Een andere boom met een bijzonder verhaal staat in de Van de Spiegelstraat in Goes, voor het rijksmonument De Villa. Het is een oude beuk met een formidabele omtrek (met 477 cm de derde dikste boom in de gemeente). Juist de samenhang met het monumentale gebouw is zo mooi. De boom bleek in 2005 duidelijk minder stabiel geworden. Het overgrote deel van de stam was verrot, er zaten parasitaire tonderzwammen op de stam en bij een boomcontrole werd geconcludeerd dat de boom erg onveilig was en daarmee niet meer te handhaven. Omdat de oude beuk zo’n beeldbepalende verschijning was, werden er afscheidsactiviteiten georganiseerd. Er werd een afscheidsbrief gemaakt en de gemeente plaatste die op een infobordje bij de boom. Niet iedereen schatte de toekomstkansen echter zo negatief in en er werd alsnog bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen kap. Bij een second opinion door een extern bureau kregen de bezwaarmakers gelijk. Nu, zo’n 15 jaar na dato en vele stormen verder staat de beuk nog steeds fier te schitteren.

Dit artikel is afkomstig uit ons kwartaalblad (Nr. 1 Lente 2020).