Wanneer u iets wilt betekenen in het onderzoek en tellen van de huiszwaluwen bij u in de omgeving meld u dan aan bij de plaatselijke vogelwerkgroep. Zij zijn vrijwel allemaal actief voor de huiszwaluw en door u bij hen aan te sluiten kunt u veel van over de huiszwaluwen te weten komen.

 

Wilt u meer praktisch advies over wat u op uw erf of in de straat voor de huiszwaluw en de boerenzwaluw kunt doen, neem dan contact met ons op.

Huiszwaluwen herkennen

Huiszwaluwen herken je in de wat fladderende vlucht aan de korte vleugels en de korte gevorkte staart met witte stuit. Ze broeden het liefst in kolonieverband aan een gebouw: onder de overstek of dakgoot. Ze metselen hun nest van klei met goede (kleef)samenstelling die binnen een straal van ongeveer 200 meter wordt gevonden. Het nest is een kommetje met een kleine opening.

Ze verzamelen de klei aan een slikkige oever van een poel of sloot, maar ook aan een door de regen nat gebleven modderpad of slootbagger op de kant. Soms vlechten ze paardenharen in het metselwerk mee als bewapening. Dat kan soms noodlottig uitpakken als de pas uitvliegende jongen in een lus van paardenhaar blijven hangen en stikken. Huiszwaluwen overwinteren in tropisch en zuidelijk Afrika en arriveren vanaf half april in Nederland. Ze beginnen dan met de nestbouw en in goede jaren kunnen ze 1 of 2 legsels van 4 à 5 eieren grootbrengen. Dat hangt af van droog en warme weer waardoor er meer insecten (muggen!) actief zijn.

Deze muggenjacht kan soms een spectaculair gezicht opleveren: boerenzwaluwen die vlak boven een kreek vliegen; in de ‘laag’ daarboven de huiszwaluwen en nog hoger in de lucht gierzwaluwen die menig mug verorberen. Vooral de achteruitgang in de soortenrijkdom en aantallen insecten door o.m. pesticiden gebruik en ontwatering spelen de zwaluwen parten.

logo huiszwaluw jaar van de huiszwaluw nest huiszwaluw