Even lijkt het erop dat er niemand thuis is, wanneer wij op de deur kloppen van boerderij Torenzicht aan het Nazareth te Wolphaartsdijk. Naast de ingang, eigenlijk de achterdeur, pronken twee ferme notenbomen. Uiteindelijk verschijnt toch eigenaar Johan Smallegange. De familie Smallegange boert al generaties op Torenzicht. Johan heeft daarnaast altijd voor de klas gestaan. Hij beboert het akkerland nog extensief en tegenwoordig doet de schuur voornamelijk dienst als paardenpension. Torenzicht is, als een van de 199 Zeeuwse ‘toperven’, onlangs in aanmerking gekomen voor subsidie binnen het SLZ-project ‘Herstel Zeeuwse Toperven’. In overleg met SLZ is een plan opgesteld om een aantal traditionele elementen aan het erf toe te voegen: een drinkput, een rij wilgen langs het Nazareth (waarmee het bochtige verloop van de kreekrug zichtbaar wordt) en een “Zeeuwse haag” met o.a. meidoorn en hondsroos.

foto SLZ

Wij vragen Johan naar zijn bevindingen tot nu toe van het project. “Het ging eigenlijk heel gemakkelijk: ik heb me aangemeld en daarna met iemand van SLZ de mogelijkheden doorgenomen.” Johan is tevreden over het resulterende projectvoorstel. “Ik vind het vooral mooi dat de poel terugkomt. Als jongen zat ik daar naar de waterdiertjes te kijken, maar in ’87 is deze gedempt”. De voorgestelde beplanting komt uiteraard de biodiversiteit van het erf ten goede en ook daar is Johan blij om. Op een toegevoegde strook land aan de zuidzijde van het erf stond aanvankelijk een dichtbegroeid stuk bos. “Ik heb nog naar een duurzame bestemming gezocht, maar uiteindelijk moest ik het toch verwijderen.” Een klein deel heeft hij laten staan, want daar broedt een buizerdpaar in. 

Tot slot nemen we nog even een kijkje in en om de monumentale schuur, die uit 1768 stamt (enkele balken zijn vermoedelijk nog ouder). De schuur heeft in totaal drie mendeuren en een prachtig gegolfd rieten dak, dat ongeveer 15 jaar geleden van nieuw riet is voorzien met steun van de gemeente Goes. De constructie is op enkele plaatsen verstevigd, maar nog in goede staat. Binnen nestelen zeker zes paar boerenzwaluwen. “De schuur blijft een bron van zorg en onpraktisch, maar ik hoop natuurlijk dat hij nog lang kan blijven staan”, zegt Johan. Voorlopig mag Torenzicht zich in ieder geval tot de mooiste en meest authentieke Zeeuwse erven blijven rekenen.

schuur

Door: Sam Janse, medewerker SLZ

Dit artikel is afkomstig uit het kwartaalblad van Landschapsbeheer Zeeland (Nr. 3 Herfst 2019).