Omdat haar collega’s uit de vrijwillige snoeigroep nog steeds aan het raden zijn, laten we haar precieze leeftijd nog even in het midden. De energieke Tedi uit Middelburg maakt deel uit van de, zoals ze het zelf noemt, ‘Hoogstambrigade’. Wekelijks bezoekt ze met de groep verschillende hoogstamboomgaarden en onderhoudt ze talloze fruit- en notenbomen. Naast haar werk als vrijwilligster bij SLZ werkt ze als maatschappelijk werkster en is ze ook vrijwilligster bij het Rode Kruis. Graag vertelt ze meer over haar werk binnen de snoeigroep.

Op avontuur 

Inmiddels heeft iedereen binnen de groep een voorkeur ontwikkeld voor een bepaald soort boom, dus na een rondje door de boomgaard zijn de werkzaamheden altijd snel verdeeld. Zelf probeer ik altijd de hoogste bomen te bemachtigen. Ik vind het heerlijk om naar boven te klimmen en mijn weg te zoeken tussen te takken. Het wakkert nog steeds het kind in me aan, alsof je op avontuur bent. Het snoeien van een hoogstamboom is erop gericht om de boom zo lang mogelijk in stand te houden. De bomen zijn namelijk van grote waarde voor het karakteristieke Zeeuwse landschap en de natuur. Het snoeien vraagt om specifieke kennis, dus grote ingrepen doen we in overleg.  

Betrokkenheid 

Behalve dat we de hoogstambomen onderhouden, onderhouden we ook de geschiedenis van het landschap in Zeeland. Dit klinkt misschien als een foute slogan, maar als je een dag met de groep meegaat, begrijp je het meteen. Elke hoogstamboomgaard heeft een eigen verhaal, waarbij vaak ook veel betrokkenheid van omwonenden komt kijken. Eén zaterdagochtend is me altijd bijgebleven. We waren toen tijdens een speciale vrijwilligersdag aan het werk bij het Hof van Seis in Middelburg en allerlei mensen uit de buurt sloten aan om te komen helpen. Bomen brengen zo veel herinneringen met zich mee.

Hoogstamfruit snoeien - foto SLZ

''Het snoeien van een hoogstamboom is erop gericht om de boom zo lang mogelijk in stand te houden. De bomen zijn namelijk van grote waarde voor het karakteristieke Zeeuwse landschap en de natuur''

Ontlading

Mijn allereerste snoeidag in mei 2016 was magisch. Het was prachtig weer en we werkten met een enthousiaste groep mensen in een schitterende tuin, waarbij onderling al snel bijzondere gesprekken ontstonden. Alles bij elkaar gaf me zo’n positief gevoel. Toen de vrijwilligerscoördinator van SLZ mij vertelde dat je als vrijwilliger de vrijheid hebt om flexibel beschikbaar te zijn, was ik om. Dit betekende dat ik mijn huidige baan kon combineren met het werk bij de snoeigroep. Nu bijna vijf jaar verder, ben ik nog steeds blij dat ik vrijwilligster ben geworden. Het werken in de natuur in weer en wind geeft een geweldige ontlading aan het einde van mijn werkweek.

 

Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021

Met het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 wordt aandacht gevraagd voor de waarde van vrijwilligerswerk.  

Bekijk onze pagina op de website van de campagne: www.vrijwilligerswerk.nl/mensenmakennederland

Vrijwilliger snoeigroep SLZ