Winnaars Zeeuwse Erftrofee 2021

Om het behoud van cultureel erfgoed op en rond Zeeuwse boerderijen aan te moedigen wordt ieder jaar namens de Boerderijenstichting Zeeland (BSZ), de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) de Zeeuwse Erftrofee uitgereikt.

Dit jaar was SLZ aan de beurt om een winnaar te kiezen. Door een drieledige jury werd gekozen voor Johanna Pladdet en Sjaco de Visser uit Westdorpe. Samen beheren zij twee erven op Walcheren en één in Zeeuws-Vlaanderen. Vandaag (woensdag 15 september) ontvingen zij de trofee van gedeputeerde Anita Pijpelink en andere betrokkenen.

erftrofee

Aandacht voor natuur en historie

Tijdens het bezoek aan de erven van Johanna en Sjaco kwam de jury ogen te kort. Van de woonhuizen en de schuur met de trekpaarden tot aan de oude fruitbomen en knotwilgen; alles wordt eigenhandig en met aandacht voor natuur en historie onderhouden. En dat op maar liefst drie Zeeuwse boerderijen.

Naast de boerderij in Westdorpe beheren ze namelijk ook een erf in Aagtekerke en Zoutelande. Met veel enthousiasme zetten ze zich op deze plekken in voor het behoud van cultuurhistorische elementen en het streekeigen landschap. Met name de boerderij in Westdorpe heeft ondanks de veranderde functie zijn authentieke uitstraling behouden. Het woonhuis, de bakkeet en het wagenhuis zijn dan ook te huren, waardoor je je helemaal kunt onderdompelen in de sfeer van dit prachtige erfgoed.

erftrofee

Oude ambacht

Op alle drie de erven gonst het van de biodiversiteit en groene elementen. Maar waar het in Westdorpe vooral de hoogstamfruitbomen, knotwilgen en een  Zeeuwse haag zijn die domineren, zijn het in Aagtekerke de trekpaarden en de werk- en rijtuigen van Sjaco. Hij werkt nog regelmatig met de paarden en wil er aan bijdragen deze oude ambacht in Zeeland te behouden.  

De boerderij bij Zoutelande was tot voor kort nog in bedrijf en is pas recentelijk bij de familie in beheer. Het plan is om deze boerderij helemaal te restaureren, waarbij de oude noodstal van na de inundatie van Walcheren een herbestemming krijgt. Naast enthousiasme is hier ook een flinke dosis vakkundigheid voor nodig. Iets waar deze terechte winnaars van de Zeeuwse Erftrofee 2021 met zekerheid over beschikken!

erftrofee

Thema en Jury

De jury van de Zeeuwse Erftrofee 2021 bestaat uit: Jan Kees van Gaalen, directeur Binnenste Buiten en winnaar Erftrofee 2020, Mieke Bierens, bestuurslid SLZ en Niek Smits projectmedewerker SLZ.

Bij het selecteren van een winnaar werd met name gekeken naar de inzet voor de cultuurhistorische waarden en biodiversiteit op het Zeeuwse erf. De aandacht ging hierbij extra uit naar behoud van bijzondere elementen, gebruik van streekeigen beplanting en maatschappelijke betrokkenheid.

erftrofee

Mede mogelijk gemaakt door

De Zeeuwse Erftrofee wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Provincie Zeeland
  • Boerderijenstichting
  • ZLTO
  • Nationale Postcode Loterij
  • Stichting Landschapsbeheer Zeeland

Samenwerking

ZLTO logo boerderijen stichting zeeland "" logo ""
erftrofee erftrofee erftrofee erftrofee erftrofee erftrofee erftrofee