Wandelen in Zeeland op het Bevrijdingspad

Wandelen in het spoor van de Bevrijders

Vanaf eind oktober 2019 is Nederland een uniek themawandelpad rijker. De officiële opening van het Bevrijdingspad vindt plaats op zaterdag 26 oktober 2019 met de presentatie van de wandelgids in het Bevrijdingsmuseum te Nieuwdorp.

Om 9.00 uur zal gedeputeerde Anita Pijpelink het eerste exemplaar van het wandelboekje Wandelen in Zeeland op het bevrijdingspad, Slag om de Schelde in ontvangst nemen uit handen van een van de vrijwilligers: Theo Klanke als initiatiefnemer van het pad en het boekje. De gedeputeerde ontvangt dit boekje, voorafgaand aan de herdenking van de Slag om de Schelde op de Sloedam. De rest van de dag zijn de eerste boekjes verkrijgbaar bij de kraam van SLZ bij het bevrijdingsmuseum.

Bevrijdingspad abelen

Uitreiking wandelboekje

Het aanbieden van het wandelboekje vindt plaats op een logische plek: het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Dit is een van de locaties waar de wandeling langsloopt. Deze herdenkingsdag is een geschikt moment om aandacht te vragen voor het wandelboekje. Klik voor meer informatie over het programma van zaterdag 26 oktober op de volgende link: www.landschapsbeheerzeeland.nl/nieuws-activiteiten/de-voetsporen-van-onze-bevrijders

Bunker bevrijdingspad

Te voet bewegen door het landschap

Het wandelpad is een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Zeeland in samenwerking met vrijwilligers. De wandelroute geeft niet alleen een kijkje in de bevrijding van dit gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het laat ook van dichtbij ervaren hoe het is om in dit landschap te voet te bewegen, zoals de meesten in die tijd ook deden. Het is een indrukwekkende wandeling langs herkenningspunten en objecten die aan de hand van dit boekje de wandelaar enkele sporen tonen, die de bevrijding heeft nagelaten. Het voert langs de punten die resteren als vergeten of gekoesterde monumenten in het landschap. De wandelroute is verdeeld in 8 etappes variërend van 12 tot 23 km. De route en routebeschrijving van het Bevrijdingspad Zeeland is in één richting beschreven en ook in het terrein onderweg bewegwijzerd middels het wandelknooppuntensysteem.

Westerschelde bevrijdingspad

Rondwandeling

De route begint bij het NS-station in Kapelle. Na de start in Kapelle gaat de route via de Westerschelde naar Hoedekenskerke en Baarland en vervolgens via de “Zak van Zuid-Beveland” naar Nisse, Nieuwdorp en Arnemuiden. Het vervolg gaat richting Vlissingen en vervolgens grotendeels langs de kust via Zoutelande, Westkapelle en Domburg naar het historische stadje Veere. Het laatste gedeelte gaat langs het Veerse Meer naar het NS-station in Arnemuiden. 

Met het Bevrijdingspad biedt Stichting Landschapsbeheer Zeeland iedereen een mooie route met een bijzonder verhaal.

Boerderij langs bevrijdingspad

Vrijwilligers

Het Bevrijdingspad kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en het Polderhuis in Westkapelle. Daarnaast hebben Provincie Zeeland, Gemeente Vlissingen en diverse bedrijven en fondsen dit initiatief ondersteund. Het grootste gedeelte van het werk is verzet door vrijwilligers. Zij hebben gezamenlijk een prachtig pad gemaakt van de herinneringen in het landschap.

Vrijwilliger bevrijdingspad

Verkrijgbaarheid boekje

Verkrijgbaar
Dit boekwerkje is in gedrukte vorm te verkrijgen voor € 10. Het boekje is verkrijgbaar bij: het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp, het Polderhuis in Westkapelle, Boekhandel 't Spui, de Drvkkery, De Koperen Tuin, boekhandel Paard van Troje en via de KWBN. Ook kunt u het boekje afhalen op ons kantoor; Klein Frankrijk 1, 4461 ZN Goes tijdens kantooruren.

Wilt u deze per post ontvangen, maak dan het bovengenoemde bedrag én € 3,50 verzend- en administratiekosten over naar rekeningnummer: Rabobank: NL93 RABO 0380 5172 56 onder vermelding van de titel van de brochure. U kunt ook via de donatieknop het bedrag overmaken. Stuur daarna een email naar info@landschapsbeheerzeeland.nl met de mededeling dat u deze brochure wilt ontvangen en uw adresgegevens. U krijgt deze dan zo spoedig mogelijk thuisgestuurd.