Vrijwilligers gezocht voor de Hoogstambrigade

Hoogstambrigade

Wij zoeken per direct versterking voor de vrijwillige ‘Hoogstambrigade’-ploegen op de dinsdagen en vrijdagen voor diverse locaties in heel Zeeland, maar voornamelijk op Zuid-Beveland en Walcheren.

Hoogstamfruitboomgaarden

Hoogstamfruitboomgaarden op boerenerven en andere landelijke locaties zijn een sieraad voor het landschap met een grote biodiversiteit. Soms zijn deze hoogstammen in slechte staat en is een deskundige snoeibeurt dringend nodig. Als hoogstamfruitbomen niet gesnoeid worden, groeien de kronen dicht en zullen ze na verloop van tijd een slechtere gezondheid vertonen en uiteindelijk verloren gaan. Ook recent geplante hoogstamfruitbomen hebben verzorging nodig en bij jonge bomen dient een goede takkenstructuur te worden opgezet. Om de bomen tegen veevraat te beschermen is regelmatige controle en eventueel herstel van de beschermingsmiddelen nodig.

Ladder

Hoogstamabonnement

Het hoogstamabonnement is een manier om eigenaren van hoogstamfruitbomen structureel te ondersteunen bij het onderhoud en behoud van de bomen. SLZ houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met de zorg voor hoogstamfruitbomen door het uitvoeren van onderhoud, achterstallig onderhoud en nieuwe aanplant. Deze werkzaamheden worden verricht door de vaste doordeweekse vrijwilligersgroepen van SLZ onder leiding van een SLZ voorman. Deze speciale snoeiploegen, ook wel hoogstambrigades, werken op de dinsdagen en/of vrijdagen en verzorgen het onderhoud en het behoud van oude, soms zeldzame fruitrassen op verrassende en mooie locaties in heel Zeeland. SLZ zoekt versterking voor deze vrijwillige Hoogstambrigades.

hoogstamfruit

Wat moet je kunnen als vrijwilliger

Ervaring is niet nodig, maar gevoel voor werken in het groen is wel een pré. Ook is het belangrijk dat je enige communicatieve vaardigheden hebt en het leuk vind om in een team te werken. Er wordt gewerkt in ploegen van ca. 4-6 personen en binnen de ploeg kan zowel individueel als in samenwerking met anderen gesnoeid worden. Als vrijwilliger werk je in een vast roulatieschema: of 1 keer per week of bijv. om de 2 of 3 weken, op de dinsdagen en/of  vrijdagen.

hoogstamfruit snoeien vrijwilligers

Begeleiding

De vrijwilligers van SLZ krijgen vooraf goede instructie en er worden elk jaar gratis cursussen gegeven. SLZ zorgt tijdens het werk natuurlijk ook voor ondersteuning en begeleiding; er is bij elke werkdag een ervaren SLZ voorman en al het benodigde materiaal (gereedschap, ladders, etc.) wordt door SLZ geregeld. Het vervoer wordt in gezamenlijk overleg geregeld, vrijwilligers zijn verzekerd en bijkomende kosten kunnen worden gedeclareerd. Naast alle leerzame aspecten is het vooral ook gezellig en gezond.

Cursus Hoogstamfruitbomen snoeien

Dagje proef draaien?

Op vrijdag 25 oktober is de Hoogstambrigade aan het werk in de fraai gelegen boomgaard bij het infocentrum van Natuurmonumenten aan de Zwaaksedijk in Kwadendamme. Dit is een prachtige locatie met een mooie grote boomgaard aan een wandelroute. Op dinsdag 29 oktober zijn ze in de dorpsboomgaard aan de Waardweg te Hoedekenskerke bezig. Kom eens kijken en doe eens vrijblijvend mee! Voor meer informatie of andere data, kun je bellen naar SLZ: 0113-230936 of mail naar pieter.voets@landschapsbeheerzeeland.nl

Hoogstamfruitcursus

Op 29 oktober, 5 november en 9 november geeft SLZ de cursus 'Hoogstamfruit snoeien'. Deze uitgebreide driedelige cursus is bedoeld voor beginnende snoeiers, zoals erfeigenaren, die zelf hun boom willen leren snoeien maar ook voor de beginnende Hoogstambrigade vrijwilligers. Als vrijwilliger mag je aan deze cursus gratis deelnemen. Klik hier voor meer informatie over deze cursus.

Vrijwillgiers Rik en Claudine herstellen het raster om een hoogstamfruitboom