Vrijwilliger Gerard van Daele winnaar van de Gouden Jirizaag

Verrassing

Nietsvermoedend was Gerard zaterdagochtend met zijn ploeg van Natuurvereniging het ‘t Duumpje wilgen aan het knotten op een erf bij IJzendijke. Toen er plotseling een groep mensen op de werklocatie verscheen, waaronder de zoon, schoondochter en het kleinkind van Gerard, was de verbazing dan ook groot. Maar al snel werd de reden van het onverwachte bezoek duidelijk; Gerard is door de jury van de Gouden Jirizaag unaniem tot winnaar uitgeroepen. Nadat Thomas Collette namens de jury het jurybesluit had toegelicht en de Gouden Jirizaag had overhandigd, sprak SLZ directeur Joan van der Velden een woord van waardering uit voor alle vrijwilligers die actief zijn in het landschap van Zeeland. Aansluitend aan de uitreiking was er voor de hele ploeg nog een uitgebreide lunch in het clubhuis van ’t Duumpje in Oostburg. 

kleinkind

Al ruim 25 jaar vrijwilliger in het landschap

Gerard is al 25 jaar een onmisbare kracht binnen de knotwerkgroep van Natuurvereniging ’t Duumpje.

Bij afwezigheid van de coördinator van de groep neemt Gerard zijn taken trouw over. Daarnaast voert Gerard al jarenlang het onderhoud uit van het gereedschap. Dit doet hij met grote perfectie, waardoor de groep altijd met goed materiaal werkt. Dit is erg fijn, want het knotwerk kan behoorlijk zwaar zijn. Ook geeft Gerard regelmatig uitleg over de correcte wijze van het werken met het gereedschap. Gerard is naast de knotploeg ook al jarenlang lid van de lokale vogelwerkgroep. Binnen deze werkgroep houdt hij zich bezig met de waterwildtellingen, de tellingen van steenuilen, de ganzentellingen en de BMP tellingen. Ook heeft hij jarenlang kerkuilen geïnventariseerd en dit gecoördineerd. Gezien zijn grote en brede bijdrage aan de natuur in Zeeland verdient hij volgens de jury de Gouden Jirizaag.

houtstapel

De Gouden Jirizaag

De Gouden Jirizaag is een door SLZ uitgereikte jaarlijkse ereprijs om vrijwilligers die zich inzetten voor het landschap in Zeeland (in welke vorm dan ook) eens extra in het zonnetje te zetten en te bedanken. Alle bij SLZ aangesloten vrijwilligers mogen een collega-vrijwilliger nomineren voor de Gouden Jirizaag. De afdeling Vrijwilligerswerk van SLZ heeft alle ingezonden nominaties gereduceerd tot 3 personen. De jury, die dit jaar bestond uit bestuurslid SLZ Thomas Collette, winnaar van vorig jaar Johan Vermin en beleidsmedewerker natuur en landschap bij de provincie Marion Struik, is in de herfst bijeen gekomen om deze 3 genomineerden door te spreken. Op basis van de motivatie van de inzenders en de informatie van SLZ over deze genomineerden, hebben zij met z’n drieën een winnaar gekozen.

g

Vrijwilligers

Jaarlijks zijn aan SLZ verbonden vrijwilligers ruim 33.000 uur actief in het landschap. Zo afwisselend als het Zeeuwse landschap is, zo afwisselend kunnen de werkzaamheden zijn: het knotten van wilgen, maaien van bloemdijken, ophangen van nestkasten, leefgebieden geschikt(er) maken voor zeldzame soorten als de kleine parelmoervlinder, de ruige anjer of de bontbekplevier, onderhoud van wandelnetwerken en nog veel meer. Vrijwilligers werken overwegend met eenvoudig handgereedschap, zoals beugelzaag, snoeischaar, spade of hooihark. Regelmatig worden er door SLZ activiteiten georganiseerd voor vrijwilligers, zoals cursussen, excursies en workshops. Ook worden er materialen en hulpmiddelen ter beschikking gesteld en wordt er indien nodig gezorgd voor begeleiding.

a