Veel werk verzet op Natuurwerkdag 2022

Gelukkig hebben we geweldige natuur in Zeeland en met wat hulp blijft deze ook behouden en aan hulp was geen gebrek. Omdat vele handen licht werk maken, werd de Nationale Natuurwerkdag op 4 en 5 november al voor de 22e keer georganiseerd waarop landelijk 15.119 deelnemers vrijwillig de handen uit de mouwen staken.

In Zeeland deden 368 volwassenen en 343 kinderen mee, samen dus 711 deelnemers verdeeld over 30 locaties! Een van die volwassenen was gedeputeerde Anita Pijpelink (in rood op de foto). Ze kwam samen met de leerlingen van obs ‘de Twijn’ snoeien in de Otheense Kreek in Terneuzen.

Anita Pijpelink

In Watervliet natuurpark hangt een relaxte sfeer op zaterdag 5 november.

Edo (5e keer, links op de foto) en Mathijs (3e keer) hoorde via de bewoners van deze plek dat Natuurwerkdag bestond.

"Het is fijn om elkaar te ontmoeten en in de natuur bezig te zijn. Ik ken hier mensen, ging keer mee en vond het gelijk heel leuk. Na Corona fijn dat het weer mag. We zijn aan het klieven zodat het hout beter in de openhaard past, dit klusje hebben we zelf gekozen omdat we het leuk vinden.", aldus Mathijs.

klieven

In het Erasmuspark Middelburg is de opkomst hoog (zo'n 45 personen), naast wijkbewoners is ook scouting van de partij!

Gemar vindt het erg leuk. "Hier in de wijk hangen vlaggen en daardoor weet ik dat de NWD er weer aankomt. Het knapt er hier erg van op als de bomen geknot zijn, je bent nuttig bezig en het is erg gezellig om tussendoor samen koffie te drinken."

Jasper doet al 8 jaar mee. "Ik doe altijd mee omdat het bijgehouden moet worden, ik woon hier in de buurt. De gemeente heeft de wilgen hier gepland op voorwaarde dat we ze zelf zouden onderhouden, dus dat doen we dan ook met de mensen die hier zin in hebben. En als het regent, doen we een regenjas aan en gaan gewoon door. Wijkbewoners zien hier die Natuurwerkdagvlag hangen en zien zodoende dat het weer gaat gebeuren. Leuk dat het wordt georganiseerd met een bakje koffie en wat lekkers erbij."

Marijke en Adriana doen voor de 2e keer mee. "Wij wonen hier aan het straatje en zijn betrokken, via de mail wordt de wijk hierbij betrokken. We zijn geen professionals, maar snoei-amateurs die graag een komen helpen. Omdat de mensen hulpvaardig zijn en er perfect gereedschap is, kan iedereen het eigenlijk wel. Bovendien is het gezellig, je ziet dat het laantje opknapt en je spreekt je buren nog eens. Ik vind het heel goed dat die jongeren er ook bij betrokken worden, heel belangrijk."

Scouting Middelburg:

Abe is moe omdat hij gisteren terugkwam van schoolkamp, maar vind het toch leuk om bomen te zagen.

Jesse komt als een professional van de ladder af, “ik heb het inderdaad vaker gedaan. Als ik volwassen ben zou ik dit ook blijven doen. Beetje buiten zijn, helpen in de natuur is leuk vooral met dit weer.”

snoeien

Stichting Landschapsbeheer Zeeland coördineert altijd deze Natuurwerkdag, die sinds vorig jaar is uitgebreid naar twee dagen om op vrijdag ook scholieren de kans te geven mee te werken. Landelijk werkten 1.206 leerlingen van basisscholen mee, waarvan 136 leerlingen uit Zeeland, dus boven gemiddeld.

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL.

De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

vlag