Oproep: denk aan de natuur

Het is drukker dan ooit in de natuur. LandschappenNL, Natuurmonumenten en de Dierenbescherming roepen daarom bezoekers aan natuurgebieden op: ‘Wees welkom maar wandel lokaal, blijf op de paden en houd de hond aan de lijn.'

Denk aan de wilde dieren, blijf op de paden

Natuurorganisaties zijn blij met de toegenomen belangstelling voor de natuur maar doen ook een oproep. “Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ze, met het verlaten van hun eigen huis, in een natuurgebied de leefomgeving van wilde dieren betreden. Deze dieren kunnen vaak prima met bezoekers omgaan, zolang die zich aan de toegangsregels houden. Als mensen op de paden blijven en hun honden aan de lijn is er niets aan de hand. Mensen zijn wat ons betreft van harte welkom, maar als het zo druk is als de afgelopen maanden zien we wel dat meer mensen de fout ingaan” vertelt boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten.

Hond aan de lijn

Het niet aan de regels houden kan vreselijke gevolgen hebben voor de dieren in het natuurgebied, zoals in Zuid-Holland waar in twaalf uur tijd vier reeën werden aangereden. Staatsbosbeheer maakt zich zorgen over de verstoring van wild. “De winter is een tijd dat de dieren hun energie moeten sparen om te kunnen overleven. Er is minder voedsel, en kou en nat weer vragen veel van hun energie. Rust is dan van levensbelang. Wandelen met je hond is heerlijk maar los lopen in het bos is geen goed idee. Neem lekker een lange riem of flexlijn mee, dan heeft je hond de ruimte en bescherm je de natuur.”

Wandel lokaal

Dan zijn er ook nog de overvolle parkeerplaatsen en aanrijroutes. Boswachter Jan Alewijn Dijkhuizen van het Zuid-Hollands Landschap geeft aan “In de natuur hebben we geen parkeergarages zoals in de stad. Als iedereen met de auto komt, is het vinden van een parkeerplaats een bijna onmogelijke opgave. Begin je bezoek aan de natuur dan ook op de fiets. Goed voor je gezondheid en een ontspannen manier om de natuur te bezoeken. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als voor alle Nederlanders een natuurgebied op fiets- of loopafstand bereikbaar is.”