Op woensdag 14 december is het Wandelnetwerk Reimerswaal officieel geopend! Onder het toeziend oog van vele vrijwilligers, betrokkenen, samenwerkingspartners en overige belangstellenden opende burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal het Wandelnetwerk Reimerswaal bij een van de leukste elementen op de route: het trekvlot.

175 kilometer routes in Reimerswaal
De routes rondom de dorpen, zogenaamde ommetjes, zijn via enkele langere routes aan elkaar gekoppeld zodat er een wandelnetwerk ontstaat. Als resultaat is er in de gemeente 175 kilometer bewegwijzerd wandelnetwerk gerealiseerd waarvan 16,5 kilometer over onverharde wegen, waarvan 7 km kilometer over boerenlandpaden.
Thema-ommetjes
In elk dorp is er een ommetje met een thema:
- Oostdijk: Verdronken dorp
- Yerseke: Zilte Route
- Kruiningen: Watersnood 1953
- Krabbendijke: Kern met Pit
- Waarde: Cisterciënzers route
- Rilland: Oud & Nieuw
- Hansweert: Parlevinkerspad

Wandelkaart
Er is een papieren routekaart gedrukt waar het gehele wandelnetwerk Reimerswaal, inclusief de ommetjes op staat. Deze is verkrijgbaar bij de toeristische infopunten in de gemeente.
Het wandelnetwerk is ook te vinden via www.reimerswaal.nl/wandelnetwerk, op de informatieborden in de dorpen of stippel je route direct online uit via de routeplanner op www.wandelnet.nl/wandelrouteplanner.
3000 kilometer in Zeeland
Dit Reimerswaalse netwerk is het sluitstuk van het Wandelnetwerk Zeeland. Er is nu in heel Zeeland een gebiedsdekkend wandelnetwerk dat bestaat uit 3000 kilometer aan wandelroutes!

Economische impuls
Het wandelnetwerk biedt mogelijkheden om het gebied voor bewoners én toeristen te ontsluiten. Het geeft een impuls aan de gezondheid en recreatiebehoefte van bewoners en toeristen. Via het wandelnetwerk kan het landschappelijke en cultuurhistorische verhaal van het onderhavige gebied vorm krijgen en inzichtelijk worden gemaakt. Realisatie van het wandelnetwerk kan ook een economische impuls aan het gebied geven. Voor (mini)campings, boerderijwinkels, theetuinen, boomgaardterrassen enz. zijn wandelvoorzieningen in de directe omgeving immers van bijzondere waarde.

Samenwerking
Dit project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Reimerswaal en wordt gesteund door Provincie Zeeland via het Programma voor Plattelandsontwikkeling (POP3), het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Leader en de Nationale Postcode Loterij.
Ook ruim 30 actieve vrijwilligers/ bewoners hebben hieraan meegewerkt. Per dorp is er een groepje gevormd die samen mooie routes hebben verkend en bedacht rondom hun dorp. Diverse eigenaren en pachters hebben toegang verleend over hun terrein zoals dijken en paden over boerenland.
