Onthulling Tiendpaal '209A ZT 9'

Een bijzondere steen met een indrukwekkende leeftijd, krijgt na lange tijd, verschillende opslagplaatsen en een restauratiebeurt, weer zijn nagenoeg oorspronkelijke plaats terug.  

In het fraaie landschap van Walcheren tussen Serooskerke en Gaping is hij vanaf 4 december 2018 te bewonderen. Op deze dag zal Wethouder Schot van de gemeente Veere samen met onze vrijwilligers Wim Roose en Hans Bostelaar, Tiendpaal '209A ZT 9' officieel onthullen.

Tiendpaal

Tienden innen

Vroeger was Walcheren verdeeld in 212 blokken. Over elk blok werden tienden geïnd. Het innen van tienden werd door de geestelijken gezien als een kerk belasting in natura. De pachters droegen een tiende van de oogst af aan de landeigenaar. Deze belasting werd in 1907 afgeschaft.

Walcheren heeft weinig natuurlijke grenzen, daarom werden omstreeks 1750 hardstenen “grens”-paaltjes gezet. Ieder paaltje had een uniek nummer, bloknummer-ZT-volgnummer.

Omdat de Abdy van Gent een bijdrage heeft geleverd met het omdijken van Walcheren had de kerk veel grond in bezit. Veel van de 212 tienden blokken op Walcheren hadden naamsverwijzingen naar geestelijken en/of refererend aan lokaal gebruikte namen.

Wim Roose

Tiendenblok 209; “Den Tweede hoek van de Cappelaan” was opgesplitst in 209 A en 209 B.
A noemde men “groot zuijt eijnde” en B was “de kleine Cappelaan”
Samen waren ze een van de grotere blokken op Walcheren, gelegen in de driehoek Serooskerke, Zandijk en kasteel Popkensburg. Gapinge lag in het midden van dit blok.

Zie situering op de nieuwe kaart van Walcheren door wed. OTTENS en Zoone.

kaart van walcheren

Locatie

U kunt de paal bewonderen aan de Wattelsweg te Serooskerke, zijweg van de Gapingseweg.
(Ca 200 mtr van de kruising in zuidelijke richting). 

Mede mogelijk gemaakt door:

Sponsors Natuurwerkdag logo wad logo zeeuwse ankers logo waterschap logo slz