Ontdek het landschap van Tholen

Wandelroute Sint-Maartensdijk

In Tholen lopen allerlei schilderachtige wandelroutes over dijken, langs het water en door velden. Ook in de buurt van Sint-Maartensdijk loopt een prachtige route. Vrijwilliger en wandelliefhebber Nico Baart liep de wandeling en schreef er een verslag over: 

Met een aangenaam zonnetje arriveren we aan de rand van Sint-Maartensdijk oftewel “Smerdiek”. We lopen van Knooppunt (Kp) 12 naar 13 door een steeds smaller wordende steeg, die op het laatst maar een schouder breed is. Uit het donker komen we in het licht en de drukte van de markt. Met enige hulp van een lokale ondernemer vervolgen we de route via de Kaaistraat, waarna we uitkomen bij de Wal waar we Kp 14 zien staan.

De Pluimpot

De weg voert naar beneden over een asfaltpad langs het water. In de verte horen we het geklop van de grote bonte specht en even later bij een bosje de lach van de groene specht. We krijgen zelfs een ijsvogel te zien, die snel de beschutting van de oever opzoekt. We slaan bij het bosje linksaf, passeren een slagboom en gaan na een trapje rechtsaf een schelpenpad op langs het water van de Pluimpot, het voormalige havenkanaal waarlangs de beurtschippers in de 19de eeuw de haven van konden bereiken. Vier jaar na de watersnood is dit kanaal afgesloten van de Oosterschelde met een dam. Op het water zwemmen en duiken wat kuifeenden en meerkoeten. Af en toe komen er kleine squadrons wilde eenden aangevlogen. Halverwege de plas voert een brug van Kp 42 naar 41 en kunnen we de hele Pluimpot overzien tot aan de Oosterschelde.

Hoge populieren en een eenzame den 

De weg voert verder naar Kp 68 door het Galgenlaantje met hoge populieren. In de bomen horen we het zagende geluid van een koolmees en het belletje van een pimpelmees. De warmte heeft zelfs de luie buizerds uit hun nest gelokt, die cirkelend op de thermiek hun verreikende roep boven ons laten horen. Na het laantje en een eenzame den krijgen we meer zicht op eilandjes waar een paar tureluurtjes foerageren, een koppel zwanen ligt te luieren en een stel grauwe ganzen loom in het hoge gras ligt te genieten. We lopen de dijk en de dam op en zien het strand voor de campinggasten van Gorishoek en in de verte de TV-mast van Goes. We lopen bij Kp 68 de dijk weer af naar het parkeerpleintje en komen via een kleine omweg over een graspad op de Lindenlaan uit. 

Landgoed

We volgen dit goed begaanbare pad richting een bruggetje met rechts ervan een groot landhuis. Het pad gaat over in een asfalt weg waar een ander prachtig landhuis aan ligt en waar de buizerds zich nogmaals laten horen en zien. Als we het in 2004 aangelegde landgoed verlaten bereiken we de Groene Dijk met zicht over boomgaarden. Zo lopen we terug het dorp in via de nieuwe wijken met keurig getrimde tuintjes. Vanaf Kp 35 lopen via de gedempte haven terug het centrum in, langs de Gothische St. Maartenskerk en de markt met zijn monumentale waterpomp en stadhuis.

Bovenstaand verslag is eerder verschenen in het lente nummer 2020 van ons kwartaalblad.

Zicht op Pluimpot vanaf de Oosterschelde Dam - foto Nico Baart

Zicht op de Pluimpot vanaf de Oosterschelde Dam - foto Nico Baart 

Maak eens een Ommetje 

Wil je ook graag op ontdekkingstocht in Tholen maar heb je geen zin in een enorme wandeling? Maak dan eens een Ommetje. Dit zijn korte themawandelingen die je meenemen door het bijzondere landschap en naar onbekende plaatsen leiden. Meer informatie over deze Ommetjes en de routekaarten vind je op de website www.eilandtholen.nl.