NLdoet en bijenwerkdag - tips

Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart 2019, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Kijk hier voor de locaties NLdoet.

Daarnaast hebben o.a. de provinciale Landschapsbeheerorganisaties deze dag aangegrepen om de wilde bijen te helpen tijdens NLdoet. Je kunt hier kijken voor alle Zeeuwse locatie die tijdens NLdoet iets gaan doen om de wilde bijen (Bijenwerkdag) te helpen. Mocht je zelf iets willen doen in je eigen tuin of erf dan kun je hier onder 10 tips vinden om deze nuttige dieren te helpen.

NLdoet       bijenwerkdag 2019 - liggend

Creëer een wilde bijenplek: Wilde bijen hebben behoefte aan een goede nestelplek en daarbij goede voedselplekken vol bloeiende soorten inheemse heesters, bomen en wilde kruiden.  Een wat rommelige omgeving waar langere tijd achtereen wilde bloemen te vinden zijn, met  houtrillen, takkenstapels en hoekjes kale grond is voor wilde bijen een prettige, kansrijke omgeving! Als je een bijennestelplek hebt of aanlegt weet dan dat bijen daar eitjes in leggen die er meestal een jaar over doen voordat het bijtje in het volgend voorjaar er weer uitkruipt.

  1. TOPTIP: Het allerbelangrijkste is bijvriendelijk beheer.
  2. Algemene informatie kun je op de SLZ website vinden. Inspiratie kun je o.a. bij de veel gestelde vragen vinden. 
  3. Wat kan ik zelf doen voor bijen andere insecten

Je kunt een kansrijke bijenplek aanleggen als je inheemse bloemrijke heesters en bomen aanplant. Heb je niet zoveel ruimte dan kun je ook gewoon een enkele struik planten.

10 tips om bijen te helpen

Tip 1: Plant eens een Vuilboom (Rhamnus frangula). Het is niet echt een boom, maar meer een struik. Supergoed voor wilde bijen want deze heester bloeit namelijk heel lang achter elkaar van mei tot eind augustus. Dat is erg waardevol voor wilde bijen, want verder zijn er in de nazomer niet meer zoveel bloemen die bloeien. De vuilboom bloeit dan nog wel!

Tip 2: Plant een hoogstamfruitboomgaard.

Tip 3: Plant een boswilg en een lijsterbes
De boswilg is erg goed voor bijen, want het is een van de eerste bloeiers van het jaar!  Vroege bijtjes zijn afhankelijk van vroege bloeiers! De lijsterbes is ook bloemrijk en kleurrijk met haar mooie oranje besjes. Tip 4: Leg een bijensnoeptuin aan!
Maak dat er nectar en stuifmeel te vinden is voor wilde bijen. Een bijensnoeptuin kun je maken met fruitstruiken (bijvoorbeeld zwarte bessen, aalbessen, frambozen en bramen) , een wilde kers  of boskriek (Prunus Avium) en wilde kruiden. Je kunt ook denken aan tuinkruiden(officinale)  als marjoraan, rozemarijn en  lavendel . De bijen snoepen van de nectar en ieder kan er de vruchten van plukken!  Heb je nog ruimte; plant een vlier of  maak een Zeeuwse haag met bloeiende soorten als meidoorn, sleedoorn, kardinaalsmuts die uit mag groeien. Zoek je nog meer inheemse heesters en bomen: kijk dan op de lijst van boerenplantenbomen, die vindt je hier:

Tip 5: Een bijenhotel voor bovengronds nestelende bijen
Gebruik bamboe en houtblokken waar gaatjes in geboord worden. Meer informatie vind je hier:

Tip 6: Leg een bijenheuvel aan
Ondergronds nestelende bijen hebben behoefte aan een zanderige bodem waar ze gangetjes in kunnen maken en hun eitjes in kunnen leggen. Zorg dat er geen begroeiing op komt anders worden de gangetjes overgroeit.

 Tip 7: Bloemen zaaien
Kies dan voor inheemse soorten kruiden die passen in de omgeving, waardoor er langere tijd bloeiende bloemen zijn. Denk ook aan botanische bolletjes.

Tip 8: Leg een steilwand aan.
Ga vooral kijken of je verschillende soorten bijtjes ziet rondvliegen. Ze zijn er in vele soorten en maten in allerlei kleuren, ook hommels zijn wilde bijen! Ook op onze pagina kun je meer lezen over steilwanden.

Tip 9: Laat (zo af en toe) de boel de boel.
Laat wilde planten die van nature opkomen eens staan, ook al heb je ze niet zelf geplant!. Hoe klein de bloemetjes ook zijn, wilde bijtjes kunnen er van profiteren

Tip 10: Kun je niet op de jaarlijkse bijenwerkdag iets doen, vroeger in maart of later in november is een goede tijd voor het planten voor struiken en bomen planten.

    bijenwerkdag

    Nederland zoemt bijenhotel Nationale postcode loterij Aziatische hoornaar De Landschappen