Natuurwerkdag 2018

Natuurwerkdag grootste vrijwilligersdag in het groen

3 november was het Natuurwerkdag. In Zeeland hadden we 753 deelnemers op 27 locaties en in elke gemeente kon gewerkt worden aan natuur en landschap.
In heel Nederland hebben 15801 mensen gewerkt op 611 locaties, ruim 30 meer dan in 2017. De zonnige dag heeft zeker geholpen om meer deelnemers te mogen ontvangen dan vorig jaar. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt.

Natuurwerkdag Middelburg Stromenpad - Foto: Arjan Snotanus

Natuurwerkdag Middelburg Stromenpad - Foto: Arjan Snotanus

 

Landschap kan niet zonder vrijwilligers

Natuurwerkdag te Axel - scouts in de knotwilgen - foto:  Theo Aernoudts

 

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De verantwoordelijkheid voor het beheer van een landschap verschuift steeds meer van overheid naar samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Om al dit moois te behouden en het werk van de vrijwilligers mogelijk te maken, zijn de provinciale landschapsbeheerstichtingen een onmisbare schakel. Zij ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

Mocht jij ook willen helpen? Kijk dan op www.natuurwerkzeeland.nl

 

LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. De Natuurwerkdag is mede mogelijk gemaakt dankzij de Postcode Loterij.