Landschapsmarkt in Terneuzen

Op zaterdag 15 oktober 2022 wordt onze jaarlijkse Landschapsmarkt gehouden op het terrein van Dagbesteding Equi Kraaghoeve in Terneuzen van 10.00 - 16.00 uur.

Er zijn die dag diverse activiteiten en kraampjes!

Ook staat de mobiele fruitpers van  Frédéric Lerouge uit Zevergem.
Je kunt bij hem van je eigen fruitoogst een natuurtroebel sap laten maken.

Kom je ook?

Fruitkisten foto SD

Activiteiten en kraampjes

 • Laat uw fruit determineren! Weet u niet van welk ras uw appels zijn? Neem 5 stuks mee naar de Oude Rassen Deskundigen en zij vertellen het u!
   
 • Ga een rondje mee met de Menwagen met paarden!
   
 • Doe mee met de DierenSpeurTocht! Kan jij alle verstopte dieren vinden?
   
 • Maak je eigen Brandstempel met vuur en gloeiend heet ijzer!
   
 • Bak je eigen Broodje aan een Stok boven het Vuur!
fruit determinatie
 • Kraampjes van SLZ, de Kraaghoeve, Werkplaats (insectenhotels, vogelhuisjes etc), Theehuis, Maatschappelijke Restaurants, Kringloop, Atelier, Fermenteren met Peter, Velt Zeeuws Vlaanderen, Boerderijenstichting Zeeland, Zelfgemaakt IJs van Het Melkhuis, Olieverf- en en epoxyschilderijen van Richard van Cadsand, The Holy Spiritus met ambachtelijk gebrouwen dranken, Biologische groente en fruit van De Meigaard, Het Klompenatelier Groede met demonstraties klompen maken, Bergakker Houtproducten, zelfgemaakte sieraden van Martine, Babbelaars en Suikerspekken van dhr. Boone, Schilderijen van Anton van der Heijden, Kransen van Natuurlijke producten van Linda, Oude graangewassen van ANV Groene Oogst etc.
   
 • Over het terrein van de Kraaghoeve zijn er Rondleidingen
   
 • Maak je eigen Klompen-vogelhuisje of ga Vilten met Leanne!
   
 • Laat je mooi Schminken en grabbel wat in de Grabbelton
   
 • Neem even plaats op het gezellige Terras voor koffie/thee/gebak/lekkere broodjes en geniet van gezellige muziek van Stefan!
landschapsmarkt zeeuwse gronden

Wilt u ook aanwezig zijn met een kraampje?

Dat kan! Voor slechts € 15,- per kraam kunt u deelnemen.

Stuur een e-mail naar info@landschapsbeheerzeeland.nl en maak het bedrag uiterlijk 26 september over aan: Stichting Landschapsbeheer Zeeland, IBAN: NL93 RABO 0380 5172 56. Dan bent u verzekerd van een kraampje!

x

Fruit persen; zo gaat het in zijn werk

Het fruit wordt gewassen, vermalen, geperst, kortstondig gepasteuriseerd op min 80°C en verpakt in bag-in-box terwijl je wacht. Het proces duurt ongeveer 20 minuten voor 100kg. 

Van 7 à 10 kg fruit (afhankelijk van de rijpheid en het soort fruit) komt ongeveer 5 liter natuurtroebel sap, dat minstens 1 jaar houdbaar blijft in een gesloten verpakking, eens geopend kan het nog 2 maanden houdbaar blijven.

De vruchten mogen niet beschimmeld of rot zijn, maar gestoken of afgevallen vruchten zijn geen probleem, als ze maar binnen de week geperst worden. De appels en peren mogen niet te zacht of te melig zijn, hoe harder het fruit, hoe hoger het rendement sap en hoe helderder het sap. De appelen zijn bv. rijp als de pitjes donkerbruin zijn van kleur. 

Het persen van Fruit

Vrije toegang, maar voor fruit persen is aanmelden verplicht

De markt is vrij toegankelijk voor iedereen.
Voor een aantal activiteiten wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Wilt u uw fruit laten persen? Dan is aanmelden verplicht, om lange wachtrijen te voorkomen!
Aanmelden kan via www.appelperslerouge.be of tel 0032 475 26 24 80

Op hun website kunt u overigens nog andere locaties en data vinden voor het persen van fruit.
 

Kosten fruit persen

Kijk voor alle mogelijkheden en bijbehorende prijzen op de website van Appelpers Lerouge: www.appelperslerouge.be/fruit-persen

Locatie

Dagbesteding Equi Kraaghoeve
Kraagdijk 4
4538 PN in Terneuzen

Kraaghoeve Zeeuwse Gronden

SLZ en Zeeuwse Gronden

Al jaren werken wij samen met Zeeuwse Gronden. Elke donderdag begeleiden wij, samen met onze vaste vrijwilligers, cliënten bij landschapswerkzaamheden. Het werk is afgestemd op de cliënten en zonder werkdruk wat resulteert in altijd een geslaagde dag.

In verschillende gebieden wordt er gesnoeid, gezaagd en tegelijkertijd zwerfafval opgeruimd! En wordt er natuurlijk genoten van de gezelligheid, de natuur en het lekker buiten zijn!

Deze dagbesteding geeft de mensen een bepaalde structuur en
sociale contacten, maar ook de gelegenheid om uit hun huis te komen, buiten te zijn of om dingen te doen die ze bijvoorbeeld in een verleden hebben gedaan. Bovendien vinden veel mensen het vooral erg leuk om te doen. 

Foto: Team Zeeuwse Gronden met vrijwilligers SLZ. Foto: Bert Coucquyt

Team Zeeuwse Gronden met vrijwilligers SLZ. Foto: Bert Coucquyt

Nestkasten

Vanuit de Werkplaats van Zeeuwse Gronden in Terneuzen, maken cliënten voor ons nestkasten voor vleermuizen, kleine marterachtigen en bijenhotels.

Cliënten doen zo werkervaring op, bouwen sociale contacten op en het stimuleert het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

De Werkplaats is een mooie ruimte met een knutseltafel, een zaagruimte, gereedschappen, een administratieruimte en verschillende werkbanken, waarin cliënten al hun creativiteit kwijt kunnen.


Bijenhotel

De Zeeuwse Natuur

In het samenwerkingsverband De Zeeuwse Natuur bundelen Het Zeeuwse Landschap, Terra Maris, IVN Natuureducatie, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Nationaal Park Oosterschelde hun aanbod aan natuureducatie en -activiteiten, en brengen we mensen in contact met de natuur. Samen ontwikkelen we een kwalitatief nog sterker, overzichtelijker en samenhangend aanbod aan natuur- en educatieve activiteiten.

Voor alle groene vrijwilligers

Deze door SLZ georganiseerde activiteit, is in het kader van De Zeeuwse Natuur, voor alle groene vrijwilligers in Zeeland.
Hierdoor delen we natuurkennis, bevorderen we natuurbeleving en stimuleren we actieve maatschappelijke betrokkenheid bij de Zeeuwse natuur.

x

Samenwerking

velt logo boerderijen stichting zeeland Zeeuwse Gronden logo Lerouge Fruitpers NPL logo 2022 "" DZN