Komt u helpen met bollen planten, nestkasten en bijenhotels plaatsen op Schouwen-Duiveland?

Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) zoekt buurtbewoners die willen helpen met het planten van bloembollen, het ophangen van nestkastjes voor vogels en het plaatsen van bijenhotels op de historische begraafplaatsen Looperskapelle en Brijdorpe.

Iedereen die tijd en interesse heeft en de handen uit de mouwen wil steken, is welkom op maandag 5 december van 9.00 uur tot 12.30 uur.

SLZ zorgt voor de benodigde materialen en instructie. Meldt u zich even aan aub via info@landschapsbeheerzeeland.nl, dan zorgt SLZ voor koffie en wat lekkers.

x

Waardevol

Deze werkzaamheden zijn onderdeel van een project dat tot stand is gekomen dankzij een initiatiefnemer. Als tegenprestatie voor extra mogelijkheden op zijn bedrijf, heeft deze initiatiefnemer besloten een bedrag te investeren in de historische begraafplaatsen op Looperskapelle en Brijdorpe.

Looperskapelle en Brijdorpe zijn prachtige, verstilde buurtschappen die al in de 13e eeuw vermeld worden. Looperskapelle ligt aan de Kapelleweg bij Scharendijke. Brijdorpe ligt niet ver daar vandaan aan de Ringdijk. De begraafplaatsen zijn sinds 1976 (Looperskapelle) en 1966 (Brijdorpe) gesloten. Nog regelmatig worden deze oude begraafplaatsen, waarvan de gemeente Schouwen Duiveland de eigenaar is, bezocht door familieleden van de overledenen. De kerkheuvels zijn archeologische rijksmonumenten. Deze begraafplaatsen zijn in landschappelijk, ecologisch en cultuurhistorisch opzicht waardevol. SLZ richt zich op de instandhouding, het herstel en versterking van dit soort terreinen in het landschap van Zeeland en hun relatie met de omgeving.

x

Groenonderhoud

Al jaren onderhoudt SLZ, samen met een vrijwilligersgroep, in opdracht van de gemeente Schouwen Duiveland deze historische begraafplaatsen. De werkzaamheden zijn gericht op herstel en langdurig behoud van de cultuurhistorische-, landschappelijke en ecologische waarden. Zo behouden de begraafplaatsen hun bijzondere identiteit.

x