Kampioenschap Maaien met de Zeis

NK Maaien met de zeis wordt al 8 jaar georganiseerd door onze collega's van Landschapsbeheer Flevoland. Onder veel belangstelling van het publiek strijden verschillende teams om de eer én de gouden strekel. Niet alleen is zeisen leuk om te doen, ook is het goed voor de natuur.

Het maaien met de zeis is niet alleen een oud ambacht. In het moderne natuurbeheer bewijst de zeis goede diensten. Je kunt er heel gericht mee maaien en het maaisel kan goed afgevoerd worden. En het is duurzaam en CO2-neutraal!

zeis

In Zeeland!

We gaan proberen het NK In 2023 naar Zeeland te halen, anders wordt het een Zeeuws kampioenschap Maaien met de Zeis!

Datum en locatie worden binnenkort bekend gemaakt! 

Welke vorm het ook wordt, je kan alvast gaan oefenen. Doe je ook mee? Tzt kan je jezelf aanmelden.

maaien met de zeis

Voor iedereen

Deze leuke dag is bedoelt om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. En hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft.

De deelnemers komen uit het hele land. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd.

Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. De meeste deelnemers nemen hun eigen zeis mee, voor degenen die geen zeis hebben zijn er enkele zeisen te leen. 

nk maaien met de zeis

Teams

Er kunnen verschillende teams uit diverse provincies aan meedoen. Je kunt ook op de dag zelf ter plekke aansluiten bij een team van ervaren maaiers.

Publiek is van harte welkom, alle activiteiten vinden in de buitenlucht plaats.

zeis

Cursus

Werken met de zeis lijkt een fluitje van een cent. Maar wie het eens probeert, weet wel beter. Goed maaien met de zeis is een kunst, maar een kunst die te leren is.

Wil je ook een keer meedoen aan dit kampioenschap Maaien met de Zeis maar heb je het nog nooit gedaan of wil je je vaardigheden wat bijspijkeren? Doe dan mee met onze cursus "Maaien met de Zeis", die we binnenkort organiseren. Binnenkort meer informatie hierover!

maaien met de zeis

Waarom maaien met een zeis?

Het maaien met de zeis staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Bij de vrijwilligers van de diverse Landschapsbeheer organisaties, maar ook bij particulieren. Bij kleinschalig (natuur)beheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Reden waarom er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bijkomen. 

zeis