Geannuleerd - Cursus hoogstamfruitbomen snoeien

Helaas is de cursus vanwege de huidige Corona-ontwikkelingen geannuleerd.

Hoogstamfruitbomen zijn erg waardevol voor ons Zeeuwse cultuurlandschap. Ze geven karakter aan het landschap en zijn daarnaast van groot belang voor de biodiversiteit. Goed snoeionderhoud is bij deze bomen erg belangrijk. In november organiseert SLZ daarom een uitgebreide cursus ‘hoogstamfruitbomen snoeien’ in Retranchement. Als beginnende snoeier leer je hier meer over deze bijzondere fruitbomen en hoe je het snoeien hiervan het beste kan aanpakken.

Zorg voor een mooie takkenstructuur

Zonder goede snoeibeurt gaan hoogstamfruitbomen verloren. De kronen groeien dan dicht waardoor de gezondheid achteruit gaat. Bij jonge bomen is het daarom al belangrijk om een goede takkenstructuur op te zetten. Op deze manier kan de boom zo lang mogelijk meegaan. Hoogstamfruitbomen vragen echter wel om een andere benaderings- en snoeiwijze dan bijvoorbeeld fruitbomen in de boomgaard van een fruitkweker. Voor je met een takkenschaar aan de slag gaat is specifieke kennis noodzakelijk.

Theorie en praktijk 

De cursus bestaat uit twee theorieavonden en een praktijkdag. De theorie gaat in op de specifieke snoei inzichten en technieken, de biologie en de belangrijkste ziekten. Tijdens de praktijkdag ga je vervolgens zelf aan de slag met deze nieuwe kennis. De nadruk ligt dan vooral op het vormgeven en onderhouden van hoogstamfruitbomen en het oplossen van veel voorkomende problemen.

Data: 3, 10 en 14 november 2020

Plaats: Retranchement

Tijd: dinsdag 3 november theorie   -  19.30-21.30

        dinsdag 10 november theorie  -  19.30-21.30

       zaterdag 14 november praktijk -  09.00-15.00

Kosten

De kosten voor de cursus zijn € 135,- p.p. Dit is inclusief koffie/thee en een aanvullend cursusboekje. Deelname is gratis voor vrijwilligers van SLZ en de mensen die het onderhoud (gaan) doen in de dorpsboomgaarden binnen het SLZ-project “Ieder dorp zijn boomgaard”. Deze deelnemers betalen alleen de kosten van koffie/thee en het cursusboekje (€ 10,-).

Aanmelden?

Meld je uiterlijk 25 oktober aan via: info@landschapsbeheerzeeland.nl of 0113-23 09 36. Vermeld hierbij een volledige naam en een telefoonnummer i.v.m. evt. Corona maatregelen.  

Veiligheidsmaatregelen

Om voor iedereen een zo veilig mogelijke cursus te organiseren, houden we de ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in de gaten. De cursus gaat door tenzij landelijk zwaardere maatregelen genomen worden. Verder houden we ons aan de huidige richtlijnen van de overheid en het RIVM. Aanmelden voor de cursus is verplicht en we hanteren een maximaal aantal deelnemers.