Cursus hoogstamfruit snoeien

Het snoeien van een hoogstamboom is heel anders dan een fruitboom in de boomgaard van een fruitteler. Hoogstamfruitbomen vragen om een bepaalde manier van snoeien. Heb je zelf hoogstamfruitbomen staan en wil je weten hoe je deze het beste kunt onderhouden? Of wil je graag meer weten over hoogstambomen in het algemeen? Meld je dan aan voor de uitgebreide basiscursus ‘Hoogstamfruit snoeien’. Ook mensen zonder eigen fruitbomen kunnen meedoen.

Cursus hoogstamfruitbomen

Inhoud cursus

Het onderhoud van een hoogstamfruitboom is erop gericht om de boom zo lang mogelijk in stand te houden. Hoogstamfruitbomen zijn namelijk van grote waarde voor het landschap en de natuur. Dit in stand houden vraagt om specifieke kennis die de specialisten van SLZ graag binnen deze driedelige cursus delen.

Cursus deel 1: woensdag 7 april 19:30 - 21:30 – digitaal

Cursus deel 2: woensdag 14 april 19:30 - 21:30 – digitaal

Cursus deel 3: zaterdag 19 juni 09:00 - 15:00 – praktijkdag (onder voorbehoud)

Ladder

De eerste twee cursusdelen op 7 en 14 april vinden digitaal plaats. Aan de hand van theorie wordt ingegaan op de principes voor snoei van hoogstamfruitbomen, de specifieke snoei-inzichten en technieken, de biologie en de belangrijkste ziekten. Deelname aan het digitale gedeelte van de cursus is eenvoudig voor iedereen met een laptop, tablet of computer in huis. Een aantal dagen van te voren ontvang je per e-mail een link waarmee je toegang krijgt tot de cursus via het programma Zoom.

Tijdens de praktijkdag op 19 juni gaan we vervolgens aan de slag om het geleerde toe te passen. De nadruk zal dan vooral liggen op het vormgeven en onderhouden van hoogstamfruitbomen en het oplossen van veel voorkomende problemen. Meer informatie over het programma en de locatie van de praktijkdag ontvang je later.  

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 100,- per persoon. 

Vrijwilligers van SLZ of deelnemers van het SLZ-project “Ieder dorp zijn boomgaard” kunnen gratis deelnemen.

Hoogstam

Aanmelden

Meld je vóór zondag 28 maart 2021 aan via de onderstaande aanmeldknop. Vermeld hierbij duidelijk om welke cursus het gaat. Enkele dagen voor de eerste cursusdag ontvang je de benodigde informatie op het doorgegeven e-mailadres.

Wat betreft de praktijkdag houden we rekening met de richtlijnen van de overheid en het RIVM i.v.m. Covid-19. De groepsgrootte is daarom beperkt tot een max. aantal personen. Bij een te grote groep organiseren wij een tweede praktijkdag. 

Meedoen met de cursus

Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo Provincie Zeeland Logo Nationale Postcode Loterij