Bedrijven én biodiversiteit: de masterclass was een succes

‘Biodiversiteit’ heeft het zwaar. Het aantal soorten neemt nog steeds in een schrikbarend tempo af. Dat is niet alleen jammer, het is zelfs gevaarlijk. Ook voor ons. De kwaliteit van ons voedsel en leefomgeving is er sterk van afhankelijk. Daarom werkten we binnen het INTERREG project 2B Connect met 26 partners al vier jaar lang aan meer biodiversiteit op bedrijventerreinen in zowel Nederland als Vlaanderen. Met resultaat, want 135 ha aan bedrijventerreinen op 10 gebieden werden natuurlijker ingericht en beheerd.

Een mooi begin, maar er is meer nodig. Daarom organiseerden ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, gemeente Terneuzen en Vitaal Sloegebied en Kanaalzone de masterclass Biodiversiteit bij bedrijven: dat leeft! De masterclass bood bedrijven en overheden volop inspirerende voorbeelden en laagdrempelige tools om zelf ook aan de slag te gaan met biodiversiteit.

Pers

De masterclass

Zeeuwse bedrijven als Dow Chemical Terneuzen, North Seaports, Roompot, Yara en Gemeente Terneuzen hebben de vergroening van hun terreinen met enthousiasme opgepakt. Tijdens de masterclass ‘Biodiversiteit bij bedrijven: dat leeft!’ vertelden ze over hun motief om mee te doen met het 2B Connect project en lieten ze zien wat het hen heeft opgeleverd. 'Werken met de natuur voelt niet als werk', werd er zelfs gesteld. De concrete resultaten van vier jaar vergroenen werken aanstekelijk en hebben een sneeuwbal effect op nieuwe bedrijven die ook op willen staan voor meer biodiversiteit. De eerste drie aanmelders voor het maken van een groenplan voor hun bedrijf krijgen van Gemeente Terneuzen een financiële tegemoetkoming

masterclass

Niet moeilijk, maar leuk!

Wie denkt dat het lastig is om meer te doen voor de biodiversiteit op een bedrijfsterrein, heeft het mis. Vergroening kan op eindeloos veel manieren, van groots tot heel kleinschalig. Wadi’s, heggen en landduinen zijn mooi en kunnen de habitat worden van heel veel soorten dieren en planten. Maar ook kleinere acties, zoals een insectenhotel, nestkast, poel of een bloemrijke strook kunnen voor de biodiversiteit een groot verschil betekenen. 35 groen adviseurs staan klaar om te helpen met het maken van een plan, onder andere met behulp van een handige rekentool. 2B Connect hoopt hiermee dat naast thema’s als afval en energie, ook biodiversiteit ingang vindt in het milieumanagement van bedrijven.

Poel