Basis snoeicursus hoogstamfruitbomen

Voor iedereen die wil leren hoe je hoogstamfruit snoeit en die meer wil weten over hoogstamfruitbomen in Zeeland organiseren wij een snoeicursus.

Het snoeien van een hoogstamboom is heel anders dan een fruitboom in de boomgaard van een fruitteler. Hoogstamfruitbomen vragen om een bepaalde manier van snoeien. Heb je zelf hoogstamfruitbomen staan en wil je weten hoe je deze het beste kunt onderhouden? Of wil je graag meer weten over hoogstambomen in het algemeen? Meld je dan aan voor de uitgebreide basiscursus ‘Hoogstamfruit snoeien’. Ook mensen zonder eigen fruitbomen kunnen meedoen.

weggeknipte takken

Data

Les 1 theorie, digitaal, woe. 2 november van 19.00-21.30u

Les 2 theorie, digitaal, woe. 9 november van 19.00-21.30u

Les 3 praktijk, op locatie, zat. 12 november van 9.00-15.30u in 2 regio’s (waarschijnlijk Walcheren en Z-Vl)

ladder

Inhoud cursus

Het onderhoud van een hoogstamfruitboom is erop gericht om de boom zo lang mogelijk in stand te houden. Hoogstamfruitbomen zijn namelijk van grote waarde voor het landschap en de natuur. Dit in stand houden vraagt om specifieke kennis die de specialisten van SLZ graag binnen deze driedelige cursus delen.

De eerste twee cursusdelen op 2 en 9 november vinden digitaal plaats. Aan de hand van theorie wordt ingegaan op de principes voor snoei van hoogstamfruitbomen, de specifieke snoei-inzichten en technieken, de biologie en de belangrijkste ziekten. Deelname aan het digitale gedeelte van de cursus is eenvoudig voor iedereen met een laptop, tablet of computer in huis. Een aantal dagen van te voren ontvang je per e-mail een link waarmee je toegang krijgt tot de cursus via het programma Microsoft Teams. 

Tijdens de praktijkdag op 12 november gaan we vervolgens aan de slag om het geleerde toe te passen. De nadruk zal dan vooral liggen op het vormgeven en onderhouden van hoogstamfruitbomen en het oplossen van veel voorkomende problemen. Meer informatie over het programma en de locatie van de praktijkdag ontvang je later.  

fruitbomen

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 135,- per persoon. Inclusief koffie/ thee en aanvullend cursusboekje.

Vrijwilligers van SLZ kunnen gratis deelnemen.

Aanmelden

Meld je vóór zondag 30 oktober 2022 aan via info@landschapsbeheerzeeland.nl. Vermeld hierbij duidelijk om welke cursus het gaat. Enkele dagen voor de eerste cursusdag ontvang je de benodigde informatie op het doorgegeven e-mailadres.

Ik wil meedoen met dit project
Terug naar overzicht