19 september Fruitpersdag 2020

Maak sap van je eigen oogst tijdens de Fruitpersdag

Op zaterdag 19 september staat de mobiele fruitpers van Frédéric Lerouge op het terrein van Zeeuwse Gronden in Terneuzen. Pluk en raap al je appels en peren bij elkaar en maak van je eigen oogst een natuurtroebel sap. Doe daarnaast inspiratie op voor de beplanting en onderhoud van eigen erf en maak kennis met oude fruitrassen en het verwerken van snoeitakken.

Van appel tot sap

Voor het fruit de pers in gaat wordt het eerst gewassen in een grote wasbak. Vervolgens wordt het vermalen, geperst en kort gepasteuriseerd.. Van zeven kilo fruit maak je ongeveer vijf liter sap. Dit sap krijg je per vijf liter mee in een kartonnen verpakking waarin het minstens één jaar goed blijft. Na het openen van de verpakking is het nog twee maanden houdbaar. Let wel op dat de vruchten niet beschimmeld of rot zijn. Voor het gebruik van de pers geldt een minimum van 75 kilo appels of peren.

Ga mee op pad

Tijdens de Fruitpersdag zijn medewerkers van SLZ aanwezig om advies te geven over de aanplant van soorten die specifiek passen bij onze Zeeuwse bodem. Ga mee op pad en leer meer over het streekeigen erf van de Kraaghoeve en de omgeving. Neem daarnaast een kijkje bij de kraam met ruim twintig oude fruitrassen en leer in een korte presentatie wat je moet doen met gesnoeide takken.

Meer informatie en aanmelden:

Voor het gebruik van de fruitpers is aanmelden verplicht. Dit kan via 0475 26 24 80 of info@appelperslerouge.be.

Meer informatie over prijzen vind je op de website: www.appelperslerouge.be. De overige onderdelen zijn gratis toegankelijk. Gebruikte pakken die nog in goede staat zijn kunnen hergebruikt worden.

Locatie: De Kraaghoeve, Kraagdijk 4 Terneuzen

Tijd: 08.00 – 17.00

Ook op andere locaties worden Fruitpersdagen georganiseerd: 

28 augustus en 2 oktober 2020 bij Kaasboerderij Schellach - door Houtlandse tuinsappen 

12 september bij Harry Provoost in Middelburg - door Appelpers Lerouge 

24 september bij Oranjezon in Vrouwenpolder - door Appelpers Lerouge 

Fruitkisten foto SD Ingels Zuiddorpe 2010 SD Fruitpers foto SD Ingels Zuiddorpe 2010 SD