Hoogstam snoeigroep

Als vrijwilliger van de hoogstam snoeigroep zal ik mij eerst voorstellen. Mijn naam is Marius Leendertse uit Kapelle. Getrouwd met Joke en vader van 2 dochters. En inmiddels opa van een kleinzoon en kleindochter. Dus wat wil je nog meer!

In september 2016 ben ik met pensioen gegaan. Mijn laatste werkgever was het regionaal onderwijs centrum Scalda. Mijn werkzaamheden deed ik op de afdeling financiën.

Op een dag liepen Joke en ik de mooie wandeling langs de Zwaakse Weel. Mijn aandacht werd getrokken door een informatie bord van Stichting Landschapsbeheer Zeeland, dat in de buurt stond van aardig wat fruitbomen. In die tijd was ik bezig om voor mijzelf uit te zoeken wat voor vrijwilligers werk ik wilde gaan doen. Het leek mij wel wat om voor hen te gaan werken. Korte tijd later nam ik contact met hen op. In een gesprek met Pieter Voets leek mij werken in een tuin in Kloetinge wel aantrekkelijk. Pieter vertelde mij, dat men in de hoogstam snoeigroep (op de dinsdag) wel een paar handen konden gebruiken, wegens vraag naar vrijwilligers in deze groep. Dat vond ik goed en de daarop volgende dinsdag kon ik al starten.

Een nieuwe wereld

En dus kwam ik medio april 2017 in de hoogstam snoeigroep! Mijn eerste werkadres was een mooie hoogstam fruitboomgaard bij de familie van der Zwan in de buurt van Scherpenisse. Wij gingen er met de bus van SLZ naar toe vanaf Goes. De ladders en het gereedschap uiteraard mee. Het was lekker weer en de pruimenbomen stonden prachtig in bloei. Als beginner kom je pas kijken en ik snoeide wel eens een struik in onze tuin, maar dit was toch wel wat anders …; welke tak snoei je en welke laat je zitten bijvoorbeeld. Er opende zich voor mij een nieuwe wereld; en dat leer ik niet op een dag. Wel vond ik het een mooie ervaring en het buiten werken vond ik fijn. Dan zit ik ’s avonds toch lekker in mijn stoel na een dag buitenwerk.

Na dit begin volgden nog vele dinsdagen en een enkele keer op een vrijdag, wanneer het mij niet uitkwam op de dinsdag. De deskundigheid van voorman Kees Tonkens zijn voor mij van grote waarde in lerend opzicht. In een later stadium volgde ik de cursus Hoogstamfruitboom snoeien. Daar heb ik van geleerd, maar het meeste leerde ik tot nu toe in de praktijk.

De sfeer in de dinsdag groep is prima. Wij zijn met maximaal 10 mensen actief bezig. Merendeel mannen en twee vrouwen van senioren leeftijd (waaronder een “takkenwijf”, onze blijmoedige verzamelaar van takken). Veelal gepensioneerd, maar ook enigen actief wegens uitval op hun dagelijkse werk of anderen actief naast hun werk.

Elke week wordt gesnoeid op een ander adres, wat voor mij zijn charme heeft in de variatie.

Er wordt gewerkt met de handgereedschappen snoeimes en handzaag, dat je in een riem bij je draagt. De handzaag wordt gebruikte voor wat stevige takken. Verder een takkenschaar, die lekker werkt bij het knippen van wat dikkere twijgen. Ook zijn er zagen in gebruik, die op uitrekbare stokken worden gezet voor zaagwerk hoger in de boom of waar je met de ladder niet goed bijkunt. En uiteraard een ladder, die voor je eigen veiligheid goed staat in de richting van het centrum van de boom. Plus een uitrekbare snoeischaar, maar dat kan na enige tijd een wat stijve nek opleveren … van het kijken naar takken hoger in de boom, die voor snoei in aanmerking komen. Ook wordt gewerkt met een positioneringssysteem voor in hogere bomen uit het oogpunt van veilig werken. Het aantrekken van zo’n systeem vond en vind ik lastig en was en is niet mijn sterkste punt. Maar de dames in onze groep hielpen mij in mijn strubbelingen, wat ik zeer waardeerde.

Ik hoop nog lang te blijven snoeien bij de hoogstam snoeigroep!

Marius Leendertse