Vrijwilliger bij SLZ

Sinds april 2017 is Marius Leendertse uit Kapelle vrijwilliger bij de hoogstam snoeigroep. Iedere dinsdag gaat hij met de groep op verschillende locaties aan de slag met het snoeien van fruitbomen. 

In 2016 ben ik met pensioen gegaan. Toen ik in die periode met mijn vrouw Joke een mooie wandeling langs de Zwaakse Weel liep, werd mijn aandacht getrokken door een informatiebord van SLZ, dat in de buurt stond van aardig wat fruitbomen. Ik was op dat moment aan het uitzoeken wat voor vrijwilligerswerk ik wilde gaan doen en dit leek mij wel wat! Sindsdien maak ik deel uit van de hoogstam snoeigroep op dinsdag.

 

Marius Leendertse

Leren in de praktijk

Mijn eerste werkadres was een mooie hoogstam fruitboomgaard in de buurt van Scherpenisse. Wij gingen er met de bus van SLZ naar toe vanaf Goes. De ladders en het gereedschap uiteraard mee. Het was lekker weer en de pruimenbomen stonden prachtig in bloei. Als beginner snoeide ik wel eens een struik in onze tuin, maar dit was toch wel wat anders. Welke tak snoei je bijvoorbeeld wel en welke laat je juist zitten? Er ging een wereld voor me open. De deskundigheid van voorman Kees Tonkens waren voor mij van grote waarde in het leerproces. Ook heb ik veel geleerd van de cursus Hoogstamfruitboom snoeien. Maar het meeste leerde ik in de praktijk. 

Gereedschap

Elke week wordt gesnoeid op een ander adres, wat voor mij zijn charme heeft in de variatie. We werken met handgereedschappen zoals een snoeimes en handzaag, die je in een riem bij je draagt. De handzaag wordt gebruikt voor wat stevigere takken. Voor dikkere twijgen gebruiken we een takkenschaar en ook zijn er zagen in gebruik, die op uitrekbare stokken worden gezet voor zaagwerk hoger in de boom. En uiteraard gebruiken we een ladder, die voor de veiligheid goed staat in de richting van het centrum van de boom. Ook wordt gewerkt met een positioneringssysteem voor in hogere bomen uit het oogpunt van veilig werken.

Voldaan gevoel

Ik vind het werk als vrijwilliger bij SLZ een mooie ervaring en het buiten werken vind ik fijn. Na een dag buitenwerk zit ik dan 's avonds met een voldaan gevoel in mijn stoel. Ik hoop dan ook nog lang te blijven snoeien bij de hoogstam snoeigroep!

Vrijwilliger worden

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het Zeeuwse cultuurlandschap. Wil je zelf ook vrijwilliger worden bij SLZ? Kijk op www.natuurwerkzeeland.nl voor vacatures of neem contact met ons op.