Waarom bij SLZ?

Ik ben Jaap Verhelst, 54 jaar en woonachtig in Terneuzen. Sinds de jaren '80 hebben natuur, landschap en milieu mijn bijzondere aandacht. Nu heb je de klimaatdiscussie wat in het nieuws staat, toen was het de zure regen. Voor mij de reden om me bij de natuurbescherming aan te sluiten. 

Door omstandigheden ben ik in de ziektewet terecht gekomen. Met goedvinden van het UWV ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij Landschapsbeheer Zeeland. Eerst in het veld bij VLP1 In Zeeuws –Vlaanderen, maar later ook op kantoor gezien mijn administratieve achtergrond.

 

Jaap aan het werk

Werkzaamheden

In het veld heb ik al allerlei werkzaamheden gedaan, zoals: het snoeien van hagen, fruitbomen en knotwilgen. Daarnaast doe ik ook diverse maaiwerkklussen, zowel met de zeis als met de bosmaaier en bestrijding van bacterievuur. Het is leuk omdat de taken divers zijn en daarbij kom je zo nogal eens op mooie locaties die niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Om het werk goed te kunnen doen, doe ik mee met de cursussen die gegeven worden door Landschapsbeheer Zeeland. Zo ook de cursus hoogstamfruit snoeien, herkennen van inheemse bomen en struiken, zaag- en veltechniek en werken op hoogte.

Op kantoor hou ik me bezig met de implementatie van het nieuwe depotbeheersysteem voor de vrijwilligersorganisaties. Ook help ik mee bij het opstellen van rapporten en daarbij doe ik diverse administratieve werkzaamheden. Ik doe het werk heel graag zowel op kantoor als in het veld om hiermee een bijdrage te leveren aan de instandhouding van de  typische Zeeuwse landschapselementen.

Jaap op kantoor

De knotwilg

Door het werk bij Landschapsbeheer  ben ik helemaal verknocht geraakt aan de knotwilg. Het is een karakteristieke boom die tot de verbeelding spreekt. Is een inspiratiebron geweest voor schilders zoals bijvoorbeeld Vincent van Gogh.

Maar zelf vind ik het zelf bijzonder leuk om te onderzoeken wat een knotwilg allemaal herbergt aan planten, insecten, vogels en (korst)mossen. Ik leg dat vast op foto en voer het in op www.waarneming.nl. Maar ook andere mooie waarnemingen die ik tegen kom in het veld worden door mij ingevoerd op de website.

jaap met wilg en profil