Wandelen in Zeeland op het Bevrijdingspad

Wandelen in Zeeland op het Bevrijdingspad

Het Bevrijdingspad Zeeland loopt langs de knooppuntenroutes van het Wandelnetwerk over Zuid-Beveland en Walcheren en bestaat uit meerdere etappes. De totale route omvat een afstand van 135 kilometer en loopt langs herkenningspunten die te maken hebben met de gebeurtenissen welke in Zeeland hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Slag om de Schelde, gevoerd in 1944, maakt hier een groot onderdeel van uit. Het Bevrijdingspad is tevens een eerbetoon aan onze bevrijders. Nu getuigen van de Tweede Wereldoorlog stilaan verdwijnen, wordt het behoud van monumenten en gedenkplaatsen steeds belangrijker. Het boekje duidt de punten die herinneren aan de toenmalige strijd en onderweg kan men een bezoekje brengen aan de musea rond dit thema.

Te voet bewegen door het landschap
De wandelroute geeft niet alleen een kijkje in de bevrijding van dit gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het laat ook van dichtbij ervaren hoe het is om in dit landschap te voet te bewegen, zoals de meesten in die tijd ook deden. De wandelroute is verdeeld in 8 etappes variërend van 12 tot 23 km. De route en routebeschrijving van het Bevrijdingspad Zeeland is in één richting beschreven en ook in het terrein onderweg bewegwijzerd middels het wandelknooppuntensysteem.

Rondwandeling
De route begint bij het NS-station in Kapelle. Na de start in Kapelle gaat de route via de Westerschelde naar Hoedekenskerke en Baarland en vervolgens via de “Zak van Zuid-Beveland” naar Nisse, Nieuwdorp en Arnemuiden. Het vervolg gaat richting Vlissingen en vervolgens grotendeels langs de kust via Zoutelande, Westkapelle en Domburg naar het historische stadje Veere. Het laatste gedeelte gaat langs het Veerse Meer naar het NS-station in Arnemuiden. 

Vrijwilligers
Het Bevrijdingspad kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp en het Polderhuis in Westkapelle. Daarnaast hebben Provincie Zeeland, Gemeente Vlissingen en diverse bedrijven en fondsen dit initiatief ondersteund. Het grootste gedeelte van het werk is verzet door vrijwilligers. Zij hebben gezamenlijk een prachtig pad gemaakt van de herinneringen in het landschap.

Verkooppunten 
Dit boekje is in gedrukte vorm te verkrijgen voor € 10 bij:

Ook kunt u het boekje afhalen op ons kantoor; Klein Frankrijk 1, 4461 ZN Goes tijdens kantooruren.

Wilt u deze per post ontvangen, maak dan het bovengenoemde bedrag én € 4,50 verzend- en administratiekosten over naar rekeningnummer: Rabobank: NL93 RABO 0380 5172 56 onder vermelding van de titel van de brochure. U kunt ook via de donatieknop het bedrag overmaken. Stuur daarna een email naar info@landschapsbeheerzeeland.nl met de mededeling welke brochure u wilt ontvangen en uw adresgegevens. U krijgt deze dan zo spoedig mogelijk thuisgestuurd.