De sporen van de middeleeuwse kloosters in het Zeeuwse landschap

klooster hof te zande

Wie langs de polderwegen en dijken van Zeeland fietst, kan het niet ontgaan dat veel straatnamen verwijzen naar vroegere abdijen en kloosterinstellingen. Zo vormt de Prelaatweg een deel van de verbindingsweg tussen Westkapelle en Aagtekerke, terwijl de Kloosterweg ten zuiden van Aagtekerke loopt. Ten oosten van Goes ligt de buurtschap Monnikendijk. Tussen Kruiningen en Krabbendijke komen we de Pappenhoek tegen en de Monnikenpolder met de Monnikendijk. Terwijl ook op verscheidene plaatsen elders in Zeeland dergelijke namen voorkomen, zijn het toch vooral de gebieden rondom Cadzand-Nieuwvliet en bij Hulst die het meest opvallen. Zo komen we bij Nieuwvliet de St.-Bavodijk tegen en wat verder naar het westen ligt de St.-Janspolder met de Jansweg. De rondweg bij Sluis loopt door de Bewester-Ede benoorden St.-Pietersdijkpolder, terwijl de Sint Pietersdijk Aardenburg met Sint Kruis verbindt.

Ten westen van Hulst treffen we de Cambronpolder aan met de Cambrondijk en de Cambronsestraat. Bij Lamswaarde ligt de Boudelodijk. In de oude steden zelf zoals Sluis, Aardenburg en Hulst  herinneren ook nog straten aan oude kloosters, hospitalen en vroegere kerken, die sinds langs zijn verdwenen.

Waar komen al die namen vandaan? Hoever gaan die terug in de tijd? En…. zijn namen het enige wat nog aan de oude kloosters herinnert?

Download hieronder de pdf om het gehele artikel over Middeleeuwse kloosters te lezen.

Downloaden