Landschapsbeheer Zeeland

Welkom op ons Zeeuwse platteland

Zeeland heeft meer te bieden dan alleen zon en strand. Wij dagen je uit om het Zeeuwse platteland te voet te verkennen. Onze wandelpaden brengen je op “onbekende” plaatsen en je maakt kennis met het landschap en de rijke cultuur(historie) van het Zeeuwse platteland, vroeger en nu.

Door het vrijwilligersnetwerk, Provincie Zeeland en gemeenten wordt veel geïnvesteerd in de toegankelijkheid van ons platteland. Wij krijgen ook veel medewerking van grondeigenaren en beheerders en dus ook mede namens hen: “welkom op ons Zeeuwse platteland”.

SLZ en wandelen

SLZ en wandelen

Vroeger waren de wandelroutes in Zeeland erg versnippert, het was voor de wandelaar moeilijk om geschikte routes te vinden. Daarom werkt SLZ sinds 2006 aan de realisatie van zogenaamde Wandelnetwerken. 

In deze netwerken zijn de bestaande wandelingen zo veel mogelijk opgenomen in een knooppuntensysteem. Bijna alle wandelroutes staan nu per regio op één kaart en je kunt als wandelaar, aan de hand van deze kaart je eigen route kiezen. De knooppuntpalen langs de routes wijzen de weg.

Binnen de wandelnetwerken hebben wij themaroutes gemaakt; b.v. De Franse Slag bij Kapelle. In een aparte folder lees je alles over dit thema.
Rond dorpen en steden hebben bewoners ommetjes gemaakt, hiervoor zijn ook folders beschikbaar of de wandeling wordt weergegeven op een bord.

SLZ zorgt ook voor het onderhoud van de paden en de bewegwijzering. Hiervoor zijn dagelijks vrijwilligers onderweg. Mocht je tijdens je wandeling problemen tegenkomen zoals ongemaaide paden of kapotte bewegwijzeringsbordjes, dan kun je dat bij ons melden. Samen met onze vrijwilligers herstellen we deze knelpunten zo snel mogelijk.

Aangezien een deel van de routes over particulier terrein gaat, onderhouden wij regelmatig contact met de eigenaren, pachters of beheerders. Voor ieder pad over particulier terrein is een contract afgesloten. Afhankelijk van de situatie krijgt de eigenaar/gebruiker een vergoeding en er loopt ook een verzekering voor schade.

Een SLZ-vrijwilliger bevestigt de bordjes voor een goede bewegwijzering van de wandelroutes

Hier 4 filmpjes met een sfeerimpressie van Schouwen-Duiveland. Met dank aan; Marinus van dijke en teja hoften