Landschapsbeheer Zeeland

 

Meer natuur voor pittig fruit

Zonder bijen geen fruit. In de belangrijkste fruitregio’s werken we met zeven organisaties uit Nederland en Vlaanderen samen met meer dan 100 fruittelers, verschillende gemeenten en diverse andere actoren.

Zo bundelen we de krachten voor de integratie van meer natuur in de fruitteelt. Duurzame kansen voor (wilde) bijen, vleermuizen en vogels in ruil voor diensten die een goede oogst garanderen.

Het project loopt drie jaar en is een samenwerking tussen Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Regionaal Landschap Noord-Hageland, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Natuurrijk Limburg, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Proefcentrum Fruitteelt en Provincie Vlaams-Brabant.

Alle partners zullen op verschillende niveaus acties ondernemen. Zo is er een samenwerking op bedrijfsniveau waarin bekeken wordt welke maatregelen een fruitteler kan nemen om zijn laagstamplantages aantrekkelijker te maken voor (wilde) bijen en andere soorten dieren.

Daarnaast werken we op gebiedsniveau. Zo wordt met verschillende gemeenten een bijenplan opgesteld en krijgen lokale overheden de kans om een bijencharter te ondertekenen. Bovendien voeren we een gezamenlijke campagne zodat elke inwoner kan leren hoe je een bijvriendelijke tuin inricht.

Ben je fruitteler en heb je interesse in dit project?
Contacteer dan onze projectmedewerker via info@landschapsbeheerzeeland.nl