Landschapsbeheer Zeeland

 

Boeren Planten Bomen

Voor iedereen in Zeeland die streekeigen plantmateriaal wil aanplanten.
Bestellen kan bij door ons aanbevolen leveranciers.
Zie hieronder de koppelingen naar hun websites, neem voor de leveringsvoorwaarden contact met de door u gekozen leverancier op.

Meedoen met Boeren Planten Bomen

Meedoen met Boeren Planten Bomen

Voor prijzen en leveringsvoorwaarden kunt u contact opnemen met één van de door ons geselecteerde bedrijven via de koppelingen naar hun websites.
Het meeste plantmateriaal wordt verhandeld in de periode december tot maart. Behalve dat SLZ bepaalt aan welke eisen de materialen moeten voldoen en dit steekproefsgewijs controleert, houdt SLZ zich verder niet met de verkoop van de materialen bezig.

Klik hier om Boeren Planten Bomen 2017 - 2018 te downloaden - PDF-versie

Streekeigen Zeeuwse beplanting

Streekeigen Zeeuwse beplanting

Vaak komen we in landschappelijke beplantingen soorten of variëteiten tegen die van nature eigenlijk niet in Zeeland thuishoren; de zogenaamde uitheemse planten. Ook komt het vaak voor dat soorten die hier van nature wel thuishoren met het verkeerde uitgangsmateriaal worden aangeplant.

Streekeigen en/of inheems
Alle hier van nature thuishorende soorten zijn streekeigen te noemen. Verder zijn er nog enkele soorten die niet inheems zijn, maar hier al zo lang, vaak vele eeuwen, worden aangeplant op erven, dat deze ook streekeigen genoemd mogen worden.
Om de Zeeuwse streekeigenheid te bevorderen promoten wij te kiezen voor streekeigen plantmateriaal. Ook veel dieren, vooral  insecten, zijn afhankelijk van inheemse soorten.

Actie Boeren Planten Bomen
Sinds 1999 konden particulieren middels de actie 'Boeren Planten Bomen' jaarlijks plantmateriaal bestellen via SLZ, dat gegarandeerd afkomstig is van een betrouwbare bron.Nu kunnen belangstellenden rechtstreeks bij de leveranciers bestellen, waarbij SLZ aangeeft aan welke eisen het plantmeteriaal moet voldoen en welke soorten geschikt zijn. Zo blijft het een gemakkelijke manier om aan streekeigen bomen en struiken te komen.

Autochtone herkomst
Een deel van het streekeigen plantgoed is van autochtone herkomst. Dit betekent dat het nakomelingen zijn van bomen of struiken die hier al eeuwen in het gebied groeien. Hierdoor zijn ze beter aan de plaatselijke weersomstandigheden aangepast. Bovendien bloeien ze op het juiste moment. Een Eénstijlige meidoorn afkomstig uit Italië is hier wel inheems, maar niet autochtoon. Een Eénstijlige meidoorn groeiende ergens in de Zak van Zuid-Beveland in een oude haag die ook op oude kaarten is terug te vinden, zal waarschijnlijk wel autochtoon zijn.

Aanplant advies SLZ

Welke bomen en struiken kunnen we aanplanten?
Door en via de SLZ worden jaarlijks vele honderden bomen en struiken in het landschap aangeplant. Daarbij is steeds de vraag, welke soorten zijn op deze locatie passend? SLZ werkt vanuit een visie, die beschreven zijn in het Advies gebruik assortiment. Uitgangspunten hierbij zijn landschap, cultuurhistorie en ecologie. Landschappelijk gezien zijn er veel soorten beplantingen. Een groene gordel om een bedrijventerrein is vanzelfsprekend totaal anders dan de beplanting in een natuurgebied en daaraan zijn dan ook andere eisen te stellen. Als een soort al langere tijd in een streek aanwezig is en door mensen gebruikt wordt heeft die soort een cultuurhistorische waarde. Bij ecologische waarde kan je denken aan het behoud van zeldzame soorten struiken of bomen en het belang dat deze soorten hebben voor de biodiversiteit.

plantperiode
Bomen en struiken kunnen het beste in de winterperiode aangeplant worden, grofweg vanaf half november tot eind februari, als het niet vriest. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het verloop van het winterseizoen. De bomen en struiken moeten in rust zijn. Zijn er geen bladeren dan is er weinig risico op het uitdrogen. In zijn algemeenheid zijn bomen wat gevoeliger dan bosplantsoen. Als het bosplantsoen nog niet uitgelopen is, en het is nog niet te warm kan bosplantsoen nog tot eind maart worden. Uiteraard kan er ook wel buiten de hier genoemde periode aangeplant worden. Maar houd er dan wel rekening mee dat er veel meer uitval kan zijn.

Advies bomen en struiken
SLZ heeft een assortimentstabel, waarin een overzicht gegeven wordt van alle bruikbare soorten. Daarbij wordt per soort de al deze aspecten beschreven en in welk type beplanting deze soorten te gebruiken zijn. Een beplanting kan heel waardevol worden als de richtlijnen uit het advies opgevolgd worden. Deze tabel en het (uitgebreide) advies kunt u inzien via ons:

Advies aanplant bomen en struiken

Leveranciers Boeren Planten Bomen

In willekeurige volgorde:

Boomkwekerij De Fruittuin v.o.f.
Wemeldingse zandweg 10
4421 ND Kapelle

Kwekerij Westhof
Westhofsezandweg 3
4444 SM ‘s-Heer Abtskerke

Boomkwekerij Richard de Bie b.v.
Bredaseweg 15 B
4881 DC Zundert

Beschermingsmateriaal

Beschermingsmateriaal

Tevens kan er beschermingsmateriaal, zoals: boompalen, gaas, boomband worden geleverd. Er worden echter geen vaste planten of half heesters via de actie Boeren Planten Bomen verkocht, deze horen niet in het landschap thuis.

Voor wie?

Iedereen kan meedoen en het plantmateriaal thuis laten bezorgen of het zelf ophalen bij de leverancier. Dus ook al ben je geen boer of agrariër of ben je geen klant van SLZ, dat maakt niets uit. Iedereen kan via ons zijn streekeigen plantmateriaal bestellen.

Geen groene vingers?

Geen groene vingers?

Geen nood, om eigenaren te helpen hun landschapselementen aan te planten of te onderhouden zijn er diverse korte filmpjes gemaakt.
Klik hier om naar de filmpjes te gaan. Uiteraard kun je in onze webwinkel diverse folders/downloads vinden over dit onderwerp. Mocht je fysiek niet in staat zijn om de aanplant / onderhoud te plegen, dan kun je contact opnemen met SLZ voor de eventuele mogelijkheden.

Knotwilgen

Knotwilgen

Wilgenpoten (knotwilgen) bestellen kan nog wel bij SLZ voor de symbolische prijs van € 2,50 per stuk. Deze "produceren" we zelf en worden door vrijwilligers bij u thuis gebracht. Als u wilgenpoten wilt ontvangen uw naam, adres en het aantal gewenste wilgenpoten per e-mail. Ons e-mailadres is: info@landschapsbeheerzeeland.nl.

Voor meer informatie over knotwilgen kunt u op de folder "Poot een Wilg" klikken (zie hiernaast, of in onze webwinkel).

Meer info over streekeigen plant- en beschermingsmateriaal

Meer info over streekeigen plant- en beschermingsmateriaal

Download hieronder verschillende hoofdstukken uit het -niet meer te bestellen- boekje “Boeren planten bomen”.

Hierin vindt u een overzicht van streekeigen bomen, struiken en beschermingsmaterialen, waaronder een groot assortiment (ruim 100) oude rassen hoogstamfruitbomen. Verder vindt u informatie over het assortiment, groeiplaatseisen, plantinstructies en de verzorging na aanplant.

Bomen en Struiken

Bomen en Struiken

In dit onderdeel vindt u:

  • Overzicht van streekeigen bomen en struiksoorten
  • Overzichtstabel groeiplaatsen

Klik hier om 'Bomen en Struiken' te downloaden

Hoogstamfruitbomen

Hoogstamfruitbomen

In deze hoofdstuk vindt u:

  • Beschrijving van appelrassen
  • Beschrijving van perenrassen
  • Beschrijving van pruimenrassen
  • Beschrijving van kersenrassen
  • Beschrijving van Mispel, Kweepeer en Moerbei
  • Aanplant en snoei van hoogstamfruitbomen
  • Overzichtstabel met gebruikstijd, bewaarbaarheid, ziekteskansen etc.

Klik hier om scan 'Hoogstamfruitbomen' te downloaden

De kanjer van de biologische fruitteelt – en ook nog de eerste hypoallergene appel ooit!

De kanjer van de biologische fruitteelt – en ook nog de eerste hypoallergene appel ooit!

De Santana: Zo'n 75 procent van de mensen met appelallergie kunnen deze appel goed verdragen. Daarbij hebben zij geluk: want hij is ook nog prima van smaak en frisknapperigheid!

Deze bijzondere schurftresistente appel die ook nog weinig gevoelig is voor vruchtboomkanker en roze appelluis staat dit seizoen voor het eerst op onze 'Boeren Planten Bomen' bestellijst!

De Santana op een hoogstam
Op 11 januari 2012 is de eerste Santana op hoogstam in Zeeland aangeplant in de boomgaard op de oude stadswallen van Veere.