Landschapsbeheer Zeeland

 

Natuurwerkdag: 1e zaterdag van November

Zeeuwen onderhouden een speciale band met hun landschap. We zijn trots op de afwisseling, het groen en het erfgoed in de vorm van knotwilgen, boomgaarden, hagen en poelen. Nu blijft een mooi landschap niet vanzelf in stand. We moeten iets doen om het bijzondere karakter van Zeeland te behouden. Mede om die reden vindt elk jaar op de eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag plaats.

Waar?

Waar?

In Zeeland kun je op circa 30 verschillende plaatsen werken in de natuur. Op een aantal locaties kan er in het bos worden gewerkt. Op de meeste locaties kun je helpen met het knotten van wilgen.

In elke regio én gemeente van Zeeland is er iets te doen in de natuur. De ervaren vrijwilligers zullen je op weg helpen en demonstreren hoe het werk gedaan moet worden. We raden aan om stevige schoenen en kleren die vies mogen worden aan te doen. Voor gereedschap zorgt Stichting Landschapsbeheer Zeeland of de lokale natuurvereniging of groep en deelname is gratis.

Waarom Natuurwerkdag?

Tijdens deze Natuurwerkdag ervaren mensen hoe simpel het is om op zaken te verbeteren in het eigen buitengebied.
Het is niet alleen leuk werk, goed voor de natuur en de sociale contacten, maar ook nog eens gezond. Bovendien doen de deelnemers al werkend allerlei kennis op over de plek, de geschiedenis, de flora en de fauna en de motieven van anderen om zich hiervoor in te zetten. Aan het einde van zo’n betekenisvolle dag is men ook nog eens trots zijn op het geleverde resultaat.
Na een dagje werken in de plaatselijke omgeving gaan mensen namelijk heel anders omzien naar dit soort plekken. De ervaring leert dat de Natuurwerkdag erg positief is voor de leefbaarheid en samenwerking in het landschap.

Voor wie?

Voor wie?

Iedereen die een zaag of spa kan vasthouden mag meedoen. Je hoeft geen lid te zijn van bijvoorbeeld een natuurverening, het is geheel vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden. Je hoeft geen gereedschap mee te nemen, daar zorgen wij (en de vrijwilligersgroepen) voor.

Maatschappelijke stage

Op nagenoeg alle locaties is het mogelijk om (individueel) uren te maken voor de maatschappelijke stage (MAS).

Kinderactiviteiten

Op diverse locaties worden voor kinderen speciale activiteiten georganiseerd, zoals het maken van bezems en het bouwen van nestkastjes. Een gezellige dag dus om met het hele gezin gezond bezig te zijn in het landschap. En het landschap wordt er gelijk een stuk fraaier door.

Wie organiseert de Natuurwerkdag

Wie organiseert de Natuurwerkdag

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd door:

  • Landelijk: Landschappen NL (Landschapsbeheer Nederland + De12Landschappen). Nagenoeg alle groene organisaties in Nederland zijn partner.
  • Provinciaal (Zeeland): Stichting Landschapbeheer Zeeland
  • De locaties waar men écht werkt in natuur en landschap: De lokale natuurvereniging, buurtvereniging, knotwilggroep, buurttuin, dorpsraad, enkele enthousiaste buurbewoners/burgerparticipatie groepjes, enz. 
     

Aanmelden

Je kunt jezelf nu al aanmelden en vrienden en buurtbewoners uitnodigen om samen te werken in de natuur bij jullie in de buurt.
Ga naar de website www.natuurwerkdag.nl en meld jezelf en anderen aanbij de gewenste locatie. Deelname is natuurlijk gratis. Op deze website kun je tevens meer informatie vinden over de verschillende locaties in Zeeland.
 

Wil je zelf een dag organiseren als natuur-, buurt-, of dorpsvereniging?

Wij helpen je graag verder met gereedschap, instructies of deskundige begeleiders.Hieronder kun je de folder bekijken "Organiseer een locatie".
Deze folder is van 2014, maar de inhoud is onveranderd.

Aarzelingen?
Nergens voor nodig! Wij helpen je graag op weg.

Download hier de folder 'Organiseer zelf een locatie'

Natuurwerkdag 2017 financiëring

Ongeveer de helft van de kosten worden gedragen door de Provincie Zeeland en de Nationale Postcode Loterij. Van de overheden ontvangen we een bijdrage voor het daadwerkelijke uitvoeren, gereedschap en voorbereiden van het werk. En leveren ze vaak hand-en-spandiensten zoals het afvoeren van het takhout of het gedeeltelijk afzetten van de weg. Van Heigo ontvangen we een korting op gereedschappen en materialen. Van het Dik Groenfonds ontvingen we een bijdrage voor o.a. de helmen van de allerkleinste deelnemers. Bedankt!