Landschapsbeheer Zeeland

20 december 2016
 

Trafostation Westdorpe uit 1922 geheel gerestaureerd

Trafostation Westdorpe uit 1922 geheel gerestaureerd

Dit gebouwtje werd lange tijd gebruikt als opslagplaats voor oud papier, maar vanaf 2007 is Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ), samen met vrijwilligers, de Werkgroep Industrieel Erfgoed, de Vrienden van de Zwartenhoekse Zeesluis en met steun van de Gemeente Terneuzen bezig met de restauratie van dit bijzondere gebouw.

Reedijk

Reedijk

Het gebouwtje, officieel bekend als ‘tranformatorstation Reedijk’, is één van de oudste transformatorhuisjes in Zeeland. De Gemeente Westdorpe gaf op 4 april 1922 een bouwvergunning af aan de toenmalige Provinciale Zeeuwsche Electriciteits-Maatschappij (PZEM). Het is geen monument, maar bijzonder genoeg om te bewaren. Het is in eigendom bij de gemeente Terneuzen.

Bijzonder

Bijzonder

Het transformatorhuisje in Westdorpe is bijzonder omdat het één van de laatst bewaard gebleven transformatorstations uit deze periode is èn omdat het, in afwijking van andere stations, is ontworpen in Art Deco stijl. 

Ondanks de strakke typering is het huisje voorzien van een aantal sierlijke details, zoals het schilddak met een met zink omklede nokspits, de sierrand onder het dak, de latei boven de deur, de stenen steunbalk, de handgemaakte deuren en het hang- en sluitwerk.

Ook binnen is het weer ingericht zoals het vroeger was. Zeker een bezoekje waard als u in de buurt bent! Geopend bij goed weer in de zomermaanden en op aanvraag bij de stichting Vrienden van de Zwartenhoekse Zeesluis!

Meer informatie

Meer informatie over deze en andere Zeeuwse transformatorstations vindt u op de website van de Zwartehoekse Zeesluis: http://www.heemkunde.info/transformatorstations/

Projecten