Landschapsbeheer Zeeland

Je school kan de boom in!

Via het project “Je school kan de boom in” willen wij kinderen en jongeren in aanraking brengen met natuur en landschap. Het werk in natuur en landschap is educatief en gezond voor de jeugd. Tegelijk wordt er nuttig werk verricht om landschapselementen in stand te houden.

Werkdag

Werkdag

Wij proberen de werklocatie zo dicht mogelijk bij de scholen aan te bieden. De werkdag wordt door deskundige (vrijwilligers) begeleid. SLZ is er voor de praktische uitvoering het werk. Het educatieve gedeelte is voor school, (natuur)ouders of natuur educatieve instellingen. Inmiddels zijn er 39 scholen in Zeeland bij dit project betrokken. Werkzaamheden zijn:

  • het knotten van bomen;
  • het verwijderen van Amerikaanse vogelkers;
  • afharken van maaisel en vele andere activiteiten.

Bij de basisscholen worden er voor het extra toezicht, naast de docenten, ook (natuur-)ouders ingezet.

Filmpje: Hoe en waarom wilgen knotten?

Filmpje: Hoe en waarom wilgen knotten?

Het Teleac programma 'Nieuws uit de natuur' heeft een leuk filmpje gemaakt over knotwilgen, het knotten van wilgen; het gebruik van buigzame wilgentenen voor b.v. het vlechten van manden; verschillende toepassingen van zonne-energie.

Klik hier om naar het filmpje te gaan

Ook interesse?

Ook interesse?

Wanneer je interesse in een werkdag met je klas hebt, neem dan contact op met Pieter Voets, via telefoonnummer 0113-23 09 36 of stuur een e-mail naar info@slz.landschapsbeheer.nl

Links

Links

Als je als leraar of natuurouder hulp nodig hebt, of meer wil weten over Natuur- en milieueducatie gericht en geschikt voor het onderwijs, dan kun je terecht bij het IVN
 

Wil je samen met andere jongeren de natuur in dan kan dit natuurlijk ook. Diverse natuurverenigingen hebben jongerenwerkgroepen die het landschap in gaan.
De Steltkluut, 't Duumpje en Werkgroep Actief Terreinbeheer hebben jongeren groepen.

Landelijk is er ook de NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie) die diverse leuke en nuttige acitviteiten organiseren voor jongeren van 11 tot 25 jaar.


 

Projecten