Landschapsbeheer Zeeland

Green Kids

Stoer en avontuurlijk, met veel actie waarbij modder niet geschuwd wordt in het kinderprogramma ‘Green-Kids’. Hierin gaat presentator en ‘groen-expert’ Lodewijk Hoekstra dagelijks op pad om kinderen thuis en op school te interesseren voor de natuur. Altijd op een educatieve manier, waarbij kijken, doen en beleven in het Nederlandse landschap centraal staan. 

Green-Kids Speurcross

In de ‘Green-Kids Speurcross’ wordt wekelijks een nieuw team van drie Green-Kids gevolgd dat van maandag tot en met vrijdag een spannende fietsspeurtocht door de natuur beleeft. Op crossfietsen rijden ze van spel naar spel en verzamelen sleutels voor het eindspel op vrijdag. Ze overwinnen de krachten van de natuur en ontrafelen de geheimen van het bos. Ook de jonge ‘Green-Kids Reporters’ gaan op onderzoek uit. Gewapend met een microfoon doorkruisen deze nieuwsgierige kids Nederland om de antwoorden te vinden op vragen van andere kinderen over het milieu en de natuur.

Lodewijk gaat elke aflevering met een Green-Kids team van drie tot vier kinderen op pad voor een ‘groen’ avontuur: van een bezoek aan een spannende locatie middenin de natuur tot een kijkje achter de schermen bij een instituut waar van alles valt te leren over wetenschap, milieu en technologie.

Groenste Klas van Nederland

Net als vorig jaar bezoekt de presentator elke vrijdag een school, om de ‘Groenste Klas van Nederland’ te vinden. Elke groep 5 , 6 of 7 in Nederland kan zich hiervoor opgeven, maar moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om kans te maken op een nominatie door Lodewijk: klassen moeten duidelijk aantoonbaar groen en natuurbewust zijn: de school geeft bijvoorbeeld veel vaker les over de natuur dan andere scholen, veel kinderen in de klas hebben zelf ook veel interesse voor het buitenleven. Andere voorbeelden: er is een eigen moestuin bij de school of de klas kweekt binnen, het houden van spreekbeurten over ‘groene’ onderwerpen wordt gestimuleerd of de klas heeft een stukje bos geadopteerd.
Lodewijk selecteert uit alle aanmeldingen vier klassen die in aanmerking komen voor de titel ‘Groenste Klas van Nederland’ en nomineert deze officieel in de tv-uitzendingen van Green-Kids. Uiteindelijk kiest hij uit één van deze vier kanshebbers de ‘Groenste Klas van Nederland’, die een mooie prijs krijgt en natuurlijk het belangrijkst: de eer!

Zelf actief in de natuur

In elke aflevering kunnen de Green-Kids ontdekken wat zij zelf allemaal met hun ‘groene vingers’ kunnen doen op de mooiste plekjes van Nederland, in samenwerking met De12Landschappen en Landschapsbeheer Nederland. Voor kinderen die het leuk vinden zelf thuis of op school ook actief bezig te zijn in en met de natuur zijn er inmiddels Green-Kids-producten te koop zoals een vlinderkast, insectenhotel of vierkante meter kweekzak. Op de website kunnen kinderen vragen stellen aan de ‘Green-Kids Reporters’ en een activiteitenkalender lezen met leuke natuur-uitjes in de buurt.
‘Green-Kids’: uitzending bij RTL Telekids bij RTL 8, maandag tot en met vrijdag 17:05 uur, zaterdag 10:10 uur en zondag om 9:00 uur.

Site: www.green-kids.nl en www.telekids.nl.

Projecten

In de webwinkel