Landschapsbeheer Zeeland

Verborgen Buitens

Brede kanaalvormige vijvers, lange lanen en kamervormige tuinen

Zeeland was in de gouden eeuw een zeer welvarende provincie. Rijke kooplieden hadden fraaie pakhuizen aan de grachten en kochten op Walcheren boerderijen op en bouwden hier de fraaiste buitenplaatsen.

200 stuks!
Door de goede handel groeiden de buitenplaatsen rond 1750 uit tot grote oppervlakten en werden ze voorzien van brede kanaalvormige vijvers, lange lanen en kamervormige tuinen. De meeste tuinen hadden een sterke Franse invloed met strakke rechthoekige indelingen. In deze glorietijd was een achtste deel van het eiland Walcheren bedekt met buitenplaatsen, totaal waren er ongeveer 200!

Bergafwaarts
In de Franse tijd ging het echter snel bergafwaarts met de Walcherse buitenplaatsen. De handel stokte en veel buitenplaatsen werden verkocht en weer omgevormd tot landbouwgrond. In 1824 werden er nog maar 45 buitens geteld. Na de 2e wereldoorlog, waarbij Walcheren onder water kwam te staan en de ruilverkaveling plaatsvond, zijn er nog maar weinig restanten te vinden van de vele buitens.

Namen
Op de topografische kaart van Walcheren zie je bij veel boerderijen nog de namen staan van de oude buitens: St. Jan ten Heere, 't Huys te Gapinge, Swanenburg enz. Soms zie je nog wat restanten van de oude buitens: grachten, een lange oprit naar de boerderij of historische tuinornamenten.

Om deze buitens weer zichtbaar te maken hebben we op diverse plaatsen een aantal oude elementen hersteld.

Projecten